Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Interior Photography, Windows, FacadeKaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Exterior Photography, Facade, WindowsKaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Interior PhotographyKaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Image 5 of 16Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - More Images+ 11

More SpecsLess Specs
Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Image 5 of 16
© Christian Pichlkastner

Text description provided by the architects. Part A of Kaiser-Josef-Platz in Wels, Austria has been opened in 2021. The once large suburban square is intended to connect the country and the city. Our design shows influences from the surrounding area and the history of the landscape but should retain an urban character. Sufficiently cooling trees, which have already proven to be climate-friendly, together with the landscape islands, form the framework for the urban space, which, in addition to the dynamism that it already has, should also offer space to linger.

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Image 15 of 16
Ground Floor Plan

The redesign of the “rendezvous stop” for eight 18 m long articulated buses stopping at the same time was the greatest challenge in the planning and construction process. Three different sized roofs span the square and are intended to provide shade and cooling (roof greenery, wood) on hot days. Inlays on the roof, which are reflected in the form of landscape islands on the square, should enable an additional cooling effect through wind movement. In addition, the trees growing through the recesses are intended to symbolize a new era in urban design - "green" is becoming more relevant.

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Interior Photography, Windows, Facade
© Christian Pichlkastner

Pedestrians should benefit the most from the redesign of the adapted meeting zone. The peripheral areas and the bus island have been enlarged and thus offer more space for the strolling players in the room. The mouth of one of the most frequented shopping streets in the city can be recognized by the continuation of the pavement as a "carpet".

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Exterior Photography, Facade, Windows
© Christian Pichlkastner

The bright granite stone from the Bavarian Forest, which separates the pedestrian areas from the road, is intended to give the highly frequented square a new identity together with the connecting roof structures. But the most important things on the new Kaiser-Josef-Platz are the trees and perennials. The trees were planted in raised concrete planting islands in order to avoid the pressure of use on the earth (lines) and the underground car park below. Climate-friendly plants (including native shrubs) connect the square and invite you to rest in the shade. Perennials and grasses were also placed in the plant islands. In addition to the benefit of the flowers, there are also ecological reasons (bees and insect pasture).

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Exterior Photography, Lighting, Windows
© Christian Pichlkastner
Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Interior Photography
© Christian Pichlkastner
Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Exterior Photography, Lighting
© Christian Pichlkastner

The lighting of the square is one of the special features that create a friendly but also avant-garde ambiance in the evening. Led strips under the roof and the under-bench lighting of the concrete plant islands give the new KJ a special appearance. Two fountains complement the redesign. An increased number of seats without the obligation to consume and bicycle parking spaces promote the appropriation of the space by a wide variety of users and enliven it. The openness of use is given by the holding of markets (farmers' markets) and festivals. The inclusion planning was carried out in cooperation with the Upper Austrian Association of the blind and visually disabled people. The monument to Emperor Joseph II, who gave the square its name, was placed on its own newly designed square in the east.

Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten - Cityscape, Windows, Facade
© Christian Pichlkastner

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wels, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kaiser-Josef-Platz Wels / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten" 17 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/980192/kaiser-josef-platz-wels-atelier-dede-plus-steinkogler-aigner-architekten> ISSN 0719-8884

© Christian Pichlkastner

奥地利约瑟夫二世公交站 / atelier dede + Steinkogler Aigner Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.