The Red Cave / 23o5Studio

The Red Cave / 23o5Studio

The Red Cave / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeThe Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Windows, Beam, ChairThe Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Facade, ColumnThe Red Cave / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden+ 58

  • Architects: 23o5Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  525
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Hiroyuki Oki
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Jotun, Schneider Electric, Toto, Kanly, Xingfa
  • Lead Architect : Ngô Việt Khánh Duy
More SpecsLess Specs
The Red Cave / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. We pursue the traditional architectural form - a metaphor for a communal house in the village - "Đình". The functional layers of privacy are set to be enhanced from the garden, ground floor (fitness + exercise), first floor (yoga) to terrace (chill). In the tropical garden, we imagine strenuous training and looking at the garden, exercising in its most natural state. The garden is a stepping, going through a relaxed garden and getting started training … what if the garden wasn't just underground?

The Red Cave / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Image 54 of 58
Front Elevation
The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Windows, Beam, Chair
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Sofa, Table, Windows, Chair, Beam
© Hiroyuki Oki

Ground floor, the basic functional spaces are positioned on either side of the plan, and empty spaces are enlarged in the middle. The system of pillars surrounds the plan, emphasizing the layer that separates the space inside and outside in an "ambiguous" way. The space is built with a specific function but can be used for many different functions, a frame of scene neutral, activated by the user. Mirrors increase the stimulation of activities and exercise in an endless, continuous, fluid manner.

The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Image 48 of 58
Plan - Ground Floor
The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Windows, Bathtub, Facade, Garden
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Image 58 of 58
Diagram
The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Column
© Hiroyuki Oki

First floor, the space is used for yoga, at first we proposed a completely empty space, but required the space to be quiet and closed when needed. We decided to set up a "vague" box with wooden and glass walls. The corridor around the box was extended out into the garden, able to step on several rocks. We focused more on harnessing the light at the main seat (terrazzo circle-slab), surrounded by the structural slope roof, creating a dark space to absorb the focused light. Trees and water surface, light are combined to create a tranquil garden atmosphere.

The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Facade, Column
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Facade, Column, Beam
© Hiroyuki Oki

The terrace, this floor set up for the host's enjoyment, and relaxation, where they can party, or relax after hours of practice with the other members. The kitchen and tea-room overlook the surrounding landscape, low-rise houses, overlooking the Saigon River. The garden is extended to the maximum so that it can serve outdoor activities.

The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography, Kitchen, Door, Glass, Facade, Column
© Hiroyuki Oki
The Red Cave / 23o5Studio - Image 57 of 58
Side Elevation
The Red Cave / 23o5Studio - Interior Photography
© Hiroyuki Oki

The overall structure of the project is the mix, combining architectural and natural elements, creating a special, impressive building from the external structure to the experience space inside. We are calling the structure of convergence, the unity between people and architecture and nature. Homogeneous materials inside and outside, erasing boundaries, only the subject and the atmosphere surrounding the subject establish the characteristics of the space according to the purpose of use and each activity that takes place.

The Red Cave / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Red Cave / 23o5Studio" 14 Feb 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/976687/the-red-cave-23o5studio> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

红穴小屋 / 23o5Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.