Brugge Diptych Pavilion / PARA

Brugge Diptych Pavilion / PARA

Brugge Diptych Pavilion / PARA - Exterior PhotographyBrugge Diptych Pavilion / PARA - Exterior Photography, FacadeBrugge Diptych Pavilion / PARA - Interior Photography, BeamBrugge Diptych Pavilion / PARA - Exterior PhotographyBrugge Diptych Pavilion / PARA - More Images+ 37

Bruges, Belgium
More SpecsLess Specs
Brugge Diptych Pavilion / PARA - Exterior Photography
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. Jon Lott / Para Project, completes the Brugge Diptych --a temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumA, Brugge, Belgium. The Diptych served as an event space for the Triennale’s programming, addressing issues in urban trauma, and was one of several international commissions open within the city through late Fall.

Brugge Diptych Pavilion / PARA - Exterior Photography
© Stijn Bollaert

Docked within Brugge’s peripheral and residential waterways, and roughly the same size as its neighbors, the wood-framed pavilion stood on 15 (sistered) pontoons, avoiding any direct contact with the protected UNESCO Heritage city. The visitor rested mid-block, through summer and fall, abutting an abandoned 15thc. canal house, thereby dividing the block in two. 

Brugge Diptych Pavilion / PARA - Interior Photography, Beam
© Stijn Bollaert
Brugge Diptych Pavilion / PARA - Interior Photography, Facade, Beam
© Iwan Baan
Brugge Diptych Pavilion / PARA - Image 30 of 42
Plan

Its brief proximity with the canal house is a study in formal estrangements. Still, through orientation, material, scale, and posture, the pavilion recognized something of itself in its new neighbor. It seems both have their trauma to work through. After all, architecture is felt before it is understood. 

Brugge Diptych Pavilion / PARA - Interior Photography, Beam
© Iwan Baan

The project is the third in a serial study of urban “strangers,” including Lott’s Storefront for Storefront (2016) and the Roche/Dinkeloo Double, at the Fine Arts Centers, Amherst (2018). Each embraces the familiar construction technique of “common framing” in partnership with their respective institutional urban concerns.

Brugge Diptych Pavilion / PARA - Interior Photography, Wood
© Jasper van het Groenewoud

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bruges, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Brugge Diptych Pavilion / PARA" 10 Apr 2023. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974859/brugge-diptych-pavilion-para> ISSN 0719-8884

© Iwan Baan

布鲁日双联画展亭 / PARA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.