Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China

Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China
Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 1 of 21
© Liang Xue

The Infinuts Plaza headquarters designed by Zaha Hadid Architects was inaugurated today, proposing a gateway for the new Baiyun Central Business District in Guangzhou, China. Developed on the site of a decommissioned airport traversed by a metro tunnel, the project proposes two distinct volumes with central atria that connect at multiple levels, resembling an infinity loop. Bringing together offices, research facilities, labs and a learning centre, the design proposes a work environment centred around connectivity and adaptability.

Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 2 of 21Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 3 of 21Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 4 of 21Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 5 of 21Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - More Images+ 16

Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 9 of 21
© Liang Xue

The morphology creates a series of loops that foster interaction between departments and define a series of outdoor spaces that promote a sense of community. The bridges house various communal spaces, including gyms and exercise rooms, as well as a restaurant, café and recreation areas, while the gardens and outdoor landscaped areas are complemented by a jogging track and walking paths on the roof. The project incorporates a series of sustainability strategies and construction technologies meant to reduce the operational and life cycle carbon emissions.

Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 15 of 21
Courtesy of ZHA
Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 6 of 21
© Liang Xue

Structural optimization reduced the amount of concrete used and increased the proportion of recycled materials, primarily steel, glass, wood and gypsum components. Solar heat gain was reduced by carefully considering the outdoor terraces that self-shade and the façade shading panels. Additionally, the atriums are cooled by a network of sprinklers that spray collected water particles onto the ETFE membrane of the roofs, a process operated by a smart building management system.


Related Article

Construction on Zaha Hadid Architects' Masaryčka Building is Underway

Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China  - Image 20 of 21
Courtesy of ZHA

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Andreea Cutieru. "Zaha Hadid Architects Completes Infinitus Plaza in China " 09 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971641/zaha-hadid-architects-completes-infinitus-plaza-in-china> ISSN 0719-8884

© Liang Xue

扎哈哈迪德事务所广州新作:无限极总部

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.