The Quê / 23o5Studio

The Quê / 23o5Studio

The Quê / 23o5Studio - LightingThe Quê / 23o5Studio - Interior Photography, Dining room, TableThe Quê / 23o5Studio - Exterior Photography, BeamThe Quê / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade+ 49

  • Architects: 23o5Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  275
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Hiroyuki Oki
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Jotun, Schneider Electric, Toto, Kanly, Xingfa
  • Lead Architect : Ngô Việt Khánh Duy
More SpecsLess Specs
The Quê / 23o5Studio - Lighting
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. The Quê - the name is reminiscent of the return of those who leave their homeland. The project is located in a crowded residential area, with convenient access, from Hanoi Highway in Ho Chi Minh City, renovated from the old house.

The Quê / 23o5Studio - Interior Photography, Table, Windows, Beam
© Hiroyuki Oki
The Quê / 23o5Studio - Image 44 of 49
Plan - Ground Floor
The Quê / 23o5Studio - Interior Photography, Dining room, Table, Chair
© Hiroyuki Oki
The Quê / 23o5Studio - Interior Photography, Table, Windows, Chair, Beam
© Hiroyuki Oki

The project aims to create a quiet space for urban housing. The project has many functions of use: a vegetarian restaurant, a small lake, vegetable garden, homestay, meditation area. These lead to recycling: the garbage from the restaurant - fish food (manure for the vegetable garden), the water from the roof collected and taken to the aquarium - provides water for watering the plants.

The Quê / 23o5Studio - Exterior Photography, Chair, Arch
© Hiroyuki Oki

The tunnel was liberated, using materials reminiscent of the homeland, raw materials: bamboo, burlap, bamboo woven sheets ... and aisle at the back. The living space, the workshop is arranged on high to separate the urban noise and the view towards the garden.

The Quê / 23o5Studio - Interior Photography, Bedroom, Windows, Bed, Beam
© Hiroyuki Oki
The Quê / 23o5Studio - Image 47 of 49
Section
The Quê / 23o5Studio - Interior Photography, Beam
© Hiroyuki Oki

Surrounding the structure is the tiled roof system, reducing the direct radiation of sunlight, besides, combining with the floor material (grinding wheel) reduces the temperature of the space under the roof.

The Quê / 23o5Studio - Exterior Photography, Beam
© Hiroyuki Oki

Open spaces such as terraces, practice areas, yoga, and shoe changes are placed under the roof, creating a cushioned space before entering the house. The rooftop is a quiet area, serving for spiritual regeneration. The meditation zone is surrounded by water and light.

The Quê / 23o5Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:District 2, Ho Chi Minh City, Vietnam

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Quê / 23o5Studio" 10 Sep 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/968213/the-que-23o5studio> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

The Quê / 23o5Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.