We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Refraction House / RAD+ar

Refraction House / RAD+ar

© William Sutanto© William Sutanto© William Sutanto© William Sutanto+ 27

Jakarta, Indonesia
More SpecsLess Specs
© William Sutanto
© William Sutanto

Text description provided by the architects. Refraction house is another micro experiment from RAD+ar, that questions the optimal way to preserve old unsustainable east-west facing deep plan, while questioning wall as the most basic element of privacy barrier.

© William Sutanto
© William Sutanto
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© William Sutanto
© William Sutanto

Increase illumination – Decrease Heat Transmission

The existing deep plan, facing west and east in tropical climate was not very favorable and best approach to achieve sustainability. Therefore, to ensure that every internal functional area to achieve natural lighting of 300 lux, we replace the majority of walls which prevent said concept into series of different glass block combination, that refracts lighting deep into the center of the house.

© William Sutanto
© William Sutanto
First Floor Plan
First Floor Plan
© William Sutanto
© William Sutanto
© William Sutanto
© William Sutanto

As the act to reduce direct heat in east west façade, direct approach of simply wall up front and back terrace were found to be most effective, as both sides were provided with open air balconies that ensure the heat being released in slower time at night were suddenly stacked vertically. Hence, each room facing these direct façades were benefited with plenty of illumination during daytime without has to compromise with heat in comparison to its normal opening before.

© William Sutanto
© William Sutanto
Section A-A
Section A-A

Mini internal garden was created in to ensure no major vegetation was blocking the maximum illumination entering the house, therefore smaller series of courtyard in back, front and the middle of site was chosen as the most appropriate integration. The transformation, retained majority of the structure and were to simplify and minimize the unnecessary element, then rather go basic and emphasize its functionality.

© William Sutanto
© William Sutanto
© William Sutanto
© William Sutanto

By finding a place to live in an everchanging environment like a walkway in a park within a single building, it will create a new sense of unique experience within the family that goes with time. As various lifestyle changes are expected in the future, the translucency of the glass-block  could acted as blank canvas that might be filled with creativity and narrative of the family along its way.

© William Sutanto
© William Sutanto

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Refraction House / RAD+ar" 07 Jul 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/964603/refraction-house-rad> ISSN 0719-8884
© William Sutanto

雅加达玻璃砖折射住宅 / RAD+ar

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.