We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Docklands Park / BAU Brearley Architects + Urbanists

Docklands Park / BAU Brearley Architects + Urbanists

© Xiazhi, Zeng Jianghe© Xiazhi, Zeng Jianghe© Xiazhi, Zeng Jianghe© Xiazhi, Zeng Jianghe+ 24

  • Principal Architect:James Brearley
  • Landscape Project Leader:Fang Huang
  • Architecture Project Manager:Jiang Han
  • Landscape Design:Robin Armstrong, Wang Can, Xiong Juan, Li Shuyun, Lu Yinghong, Fang Xujie, Chen Yanling, Wang Chenle, Huang Junbiao, Liu Xiaobo, Lisa Ann Gray, Alexander Abke, Wang Tiankui, Luo Li, Cheng Yedian
  • Landscape Architecture Design:Steve Whitford, Joseph Tran, Zhang Xu, Gao Weiguo, Ni Wei, Hou Huilin, Tatjana Djordjevic, Li Fuming, Wang Keming, Li Dongdong, Yang Tai, Pu Lengfeng
  • Client:Jiangyin Urban Planning Bureau
  • Architects:BAU
  • City:Wuxi
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

Text description provided by the architects. Jiangyin is on the Yangtze, the world’s busiest working river. The city is regenerating part of its industrial docklands into a high density live-work district. Stage one of this major project is the creation of a 4km public realm along the river edge. The design was selected through invited competition.

© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

Re-establishing indigenous eco-system corridors.

This project rehabilitates, preserves, enhances and extends a raft of microhabitats. Complexity of the existing river edge is formally maintained, enhanced and secured with loose rock scaled for habitat. A new corridor of indigenous trees and lower story plants weaves through the project’s length. It connects the Ebizui mountain ecological node to the east with the canal eco corridor towards the west. 

Masterplan 01
Masterplan 01

Post-industrial poetics.

Overlooking the two-kilometer river from the worn concrete docks presents an overwhelming scale and sense of the sublime. This design preserved the docks. Necessary new interventions have been given the scale, robustness and clarity of the context. Whilst the future district promises to be filled with vibrancy, and much of the landscape is rich in complexity, the wharf edges will provide citizens with a rare place of escape.

© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

Continuity with the Past.

The eastern portion of the site was recently a functioning ship building facility. The design maintains traces of the site’s history and overlays a number of ecological, circulation and programmatic layers. The result is a complex palimpsest supporting inclusive and diverse open spaces and activities. 

© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

The history layer includes ship slipways; gantry cranes and rails; ship building factory structures; jetties; a Chinese garden; a tree lined road; and numerous other artefacts. Jiangyin’s origins as a port city date back to the Tang Dynasty (618-907 AD). A plaza, park, and fish restaurant is established to commemorate the Shiyu Port and fish market, dating from the 1500s.

© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

Leisure infrastructure for the new era.

After a hiatus of nearly fifty years China is prospering and its citizens are rediscovering all variety of leisure pursuits. This is the city’s largest playground for the very young to the very old. Linked by a 4km jogging track are dozens of outdoor sports courts and frequent gym equipment stations for public use. A more leisurely path weaves the length of the site and connects several large children’s playgrounds, a skate park, and numerous groupings of exercise equipment for the elderly. Frequent throughout the landscape are dancing plazas, a popular local pursuit. A host of pavilions, tables for games, and lawns for picnics, tents and programs yet to come. The park ushers in a novel, exotic era of health and play.

© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

Emerging park network.

To the west a narrow boardwalk has been installed beyond the site to enable access around the steep mountain edge. The Docklands Park smoothly connects to the emerging urban district. Plazas and city-river view corridors are located on street axis. The bicycle path in this docklands park has initiated a 20km city bicycle loop and the emergence of a city wide connected park network.

© Xiazhi, Zeng Jianghe
© Xiazhi, Zeng Jianghe

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jiangyin, Wuxi, Jiangsu, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Docklands Park / BAU Brearley Architects + Urbanists" 03 Jun 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/962736/docklands-park-bau-brearley-architects-plus-urbanists> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.