We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Engelbach Kindergarten / Innauer-Matt Architekten

Engelbach Kindergarten / Innauer-Matt Architekten

© Adolf Bereuter© Adolf Bereuter© Adolf Bereuter© Adolf Bereuter+ 22

Lustenau, Austria
More SpecsLess Specs
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Text description provided by the architects. With the new Engelbach kindergarten, a unique, unmistakable world for children has emerged between the Grindel Canal and Hasenfeldstrasse. A place with a homey feel that is characterized by an aura of great relaxation. A kindergarten that combines the potential of the place with the requirements of modern pedagogy.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The outside space plays an important role in this. Accordingly, the new kindergarten is located away from the street and thus creates space for an openly designed, publicly usable space of high quality. The maximized outdoor area with the children's playground and public playground is oriented towards the Grindel Canal and offers children and residents of the area a high-quality adventure space in the countryside.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The new building of the kindergarten is designed as a compact, two-storey structure, which conceals a multi-layered inner world. Openness to the inside and outside, generous access, and communication zones. All areas of the house are connected via three staircases and the children's traffic flows, which are dense at rush hour, are unbundled.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
Floor plan
Floor plan
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

On the upper floor - on the "Belletage" - the group rooms are equally on one level. The five units with movement space and communication zone function as an independent area within the building. All groups are oriented consistently towards the southeast, which ensures optimal exposure and tanning during the core hours of the kindergarten in the morning.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
Sections
Sections
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Weather-protected play terraces expand the functionality of the rooms behind, create a pleasant transition space and convey a strong relationship to the surrounding high-quality outdoor play area. The simple and straightforward organization of the new kindergarten facilitates orientation and thus forms the ideal conditions for communicative learning and play landscape.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The external and internal appearance is characterized by a delicate architectural language, which in its scale finds motifs in the special use. Natural local wood and windows framed in metal characterize the simple yet atmospheric semantics of the house.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The material concept in the interior creates a mood appropriate to the use but remains reserved. Solid surfaces made of wood, mineral materials, and carefully coordinated colors enrich the room with their pleasant appearance and feel and leave the children and educators enough freedom to develop themselves.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The building was built as a mixed construction of wood and concrete, which can meet today's energetic and ecological requirements, especially regarding sustainability. A basic structure of stiffening core walls is supplemented by prefabricated wall and ceiling elements made of wood. The use of high-quality, ecological, and regionally available materials, energy-efficient building technology systems, and the use of renewable energy, protect nature and the environment, making a positive contribution to sustainability.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lustenau, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Engelbach Kindergarten / Innauer-Matt Architekten" 19 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/961919/engelbach-kindergarten-innauer-matt-architekten> ISSN 0719-8884
© Adolf Bereuter

恩格尔巴赫幼儿园 / Innauer-Matt Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.