We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Habib Bourguiba Hall / Explorations Architecture

Habib Bourguiba Hall / Explorations Architecture

© Salem Mostefaoui© Salem Mostefaoui© Salem Mostefaoui© Salem Mostefaoui+ 22

  • Architect, Project Director:Claudia Trovati
  • Architect, Assistant:Charles Eliot Meyer
  • Architect:Lamine Ben Hibet
  • Landscape Architects:Marti Baron
  • Landscape Architects:Marti Baron
  • Technical Consultants:OTE
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

Text description provided by the architects. The Habib Bourguiba Hall is the second student residence built by the Fondation de la Maison de Tunisie, which is funded by the Tunisian government. Located in the mythic leafy grounds of Paris’s Cité Internationale Universitaire — a unique concentration of cultures, nature, and architecture —, it allows the foundation to double the number of students it can accommodate.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

Our project’s organic form surmounts the difficulties of a site that is very exposed, not only to the elements but also to noise and the gaze. Its external envelope, which protects and unites, is at once a filter and a work of art, a calligraphic abstraction signifying the country it represents, Tunisia.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

Counting 200 bedrooms for both students and researchers, the building prioritizes communal spaces that ensure a welcoming and studious atmosphere. A spectacular top-lit atrium federates the whole with its spiraling vertical connections. The building also features a 250-seat auditorium, a tearoom open to the public, a communal kitchen/dining room, and a reading room.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

At ground-floor level, the curving façade leads visitors naturally towards the glass-walled entrance hall with its Tunisian-style garden at the rear, which is accessible to the general public.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

Inside, the hall of residence wraps around fluid and light-filled atrium, a space of encounter and exchange that students are encouraged to appropriate. The atrium unites all the hall of residence’s spaces, whether communal (dining and lounge areas) or private (the bedrooms), and organizes movement around the building.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

The internal layout follows the client’s request that public and private zones be kept entirely separate. The public zone; The entrance hall accesses the building’s three public spaces; the 250-seat auditorium occupies part of the ground floor and the basement; the tearoom is located on the ground floor near the entrance and can be directly accessed from outside; the ornamental garden

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

The private zone; The main communal spaces — dining room/kitchen, TV lounge, smoking room, laundry — are located on the second storey, as are staff facilities and management offices.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

A fluid, panoptical, convivial space, the kitchen/dining room wraps around the generous atrium, which forms the beating heart of the hall. As well as bringing daylight down into the building’s centre, the atrium encourages greater interaction among residents; it allows students to meet and exchange in an informal setting; it avoids the long, dark, monotonous corridors that often blight halls of residence; it makes a social spectacle of the connections between floors thanks to its open stairs; it provides exhibition space for residents.

Fitted with panoramic windows, the bedrooms are equipped with bespoke appointments and furnishings whose curved forms echo the building (bathroom units and wardrobes). Set against the windows, the blonde-wood desks extend ergonomically into benches and then into beds.

© Salem Mostefaoui
© Salem Mostefaoui

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:45 E Boulevard Jourdan, 75014 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Habib Bourguiba Hall / Explorations Architecture" 27 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/957455/habib-bourguiba-hall-explorations-architecture> ISSN 0719-8884
© Salem Mostefaoui

Habib Bourguiba学生宿舍,表皮居住空间 / Explorations Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.