We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Pontsteiger Residential Building / Arons en Gelauff architecten

Pontsteiger Residential Building / Arons en Gelauff architecten

© Jeroen MuschCourtesy of Ossip van Duivenbode© Jeroen Musch© Jeroen Musch+ 40

More SpecsLess Specs
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Text description provided by the architects. Pontsteiger (‘ferrypier’) is a large-scale residential project in Amsterdam. The building is located at the end of a 200 metre dam that projects into the water of the river IJ. The ‘Big Friendly Giant’ foreshadows Amsterdam’s growth of high-rise buildings around river IJ. The design creates not just an iconic object but a public space within itself.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

The building consists of a six floor low-rise block that wraps around a plaza on the waterfront. Two slender 60 metre high towers at the open end of this block frame the river view. The towers carry a bridge spanning 48 metres rising to a height of 90 metres. The building is elevated 7 metres and set upon a base of four pavilions. The pavilions accommodate lobbies, restaurants, bars and cafes. A marina is located at the westside. The public space on ground level provides access to the water and creates views across the river in every direction. Despite its scale, the building’s elevated volume creates an astonishing light-footed presence on site and a constantly changing appearance from every part of the city.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
Elevation
Elevation
Courtesy of Ossip van Duivenbode
Courtesy of Ossip van Duivenbode

The unusual form was designed with apartment dwellers' preferences in mind: residential demand is highest either at the top of high-rises (penthouse views) or at the base to connect to the liveliness at cityl evel. In Pontsteiger the part in between is simply minimized. The volume is adjusted to its context; low where it touches upon the city’s low-rise new town ‘Houthavens’ (Timber docks) and high where it meets the large expanse of the river.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Seven totally different residential programmes were designed in the 13 years of its making. The original concept proved to be capable of adapting to extreme market forces throughout the project (Great Financial Crisis and the resulting Dutch Residential Crisis) while remaining the same in proportion and appearance. Its 22 meter thickness allowed for a variety of circulation types that made a highly adaptable mix of floorplan typologies possible. In the final project the sizes of apartments range between 65 m2 and 410 m2. Pontsteiger contains 366 apartments, 2000 m² of commercial space, and a parking garage with 338 places.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

The main structure is concrete. The bridge’s structure consists of four 78 ton steel trusses with four diagonal braces each. Extra insulation, low-energy elevators, LED-lighting and hot-fill washing machines bring the energy demand for heating and electricity to half of what Dutch building law demands. The roof is covered with 2600 m2 of PV and 1800 m2 greenery.

Courtesy of Ossip van Duivenbode
Courtesy of Ossip van Duivenbode
Diagram
Diagram

In the facades of Pontsteiger a playful grid of marble-white concrete is set with artisan glazed bricks. The chameleonic tones of green and bronze create a façade that changes with the light and time of day, just like the surface of the water surrounding the building. All exterior ceilings are clad in timber, lending the building a warm atmosphere while referring to the locations history of timber docks. The glazed pavilions around the plaza have sensuous curves and are constructed with sturdy timber window frames.

Courtesy of Ossip van Duivenbode
Courtesy of Ossip van Duivenbode

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pontsteiger Residential Building / Arons en Gelauff architecten" 08 Feb 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/956406/pontsteiger-residential-building-arons-en-gelauff-architecten> ISSN 0719-8884
Courtesy of Ossip van Duivenbode

阿姆斯特丹‘摆渡船’公寓 / Arons en Gelauff architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.