Max Jacob Nursery / Olivier Palatre architectes

Max Jacob Nursery / Olivier Palatre architectes

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 17

  • Area Area of this architecture project Area:  1593
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Luc Boegly
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Archipad, Le Relais, McNeel, Microsoft, Trimble Navigation
  • Design Team:Olivier Palatre architectes
  • Clients:Ville de Paris
  • Engineering:Oteis Ile-de-France
  • Environmental And Wooden Engineering:Eco-Synthèse
  • Acoustic Engineering:Gamba Acoustique
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The Max Jacob nurseries project is a heavy restructuring project of an existing brick building dated 1973 to create two units of the nursery, to raise a wooden extension on the roof, and to arrange a kindergarten. The project takes place in the plan launched by the Ville de Paris to extend and improve its early childhood equipment park. The Max Jacob project intended to enhance the capacity and the surface of the building to improve its functionality, respecting a controlled budget. To fulfill the main goal, the awarding authority establishes the following secondary objectives: to reach high-quality environmental performance, to improve the comfort of the building for children, their parents as well as the staff.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Gross plan
Gross plan
© Luc Boegly
© Luc Boegly

With these specifications, the Max Jacob nursery rehabilitation project was part of very topical cross-cutting issues: environment, well-being, education, health. The rehabilitation was carried out by heavy restructuring in a High Environmental Quality (French HQE) approach. The conservation of the existing has allowed an optimal carbon balance while enhancing the architectural heritage.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly

To improve the functionality of the spaces on a controlled budget, we demolished the loadbearing walls to drill large openings in the facade allowing natural lighting and ventilation (VNRM). We also built a wooden extension and fitted out a wooden courtyard terrace on level 1. Based on environmental expertise, these elements participate in energy and environmental performance.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

We achieve it by associating innovative techniques and materials in the implementation: bio-sourced materials, bioclimatic optimization, extension in a wood frame with envelope reinforced by Métisse© insulation, mechanically reinforced natural ventilation system, the greening of roofs, circular economy, eco-renovation, eco-economy. Thus we worked on comfort, visual identity, and the impact of the building and delivered a model nursery: first nursery with mechanically reinforced natural ventilation in Paris, RT 2012 10% and E2C1 label.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:13th arrondissement of Paris, 75013 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Max Jacob Nursery / Olivier Palatre architectes" 18 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953540/max-jacob-nursery-olivier-palatre-architectes> ISSN 0719-8884
© Luc Boegly

马克斯-雅各布托儿所 / Olivier Palatre architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.