We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Floating Nest / atelier NgNg

Floating Nest / atelier NgNg

© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam+ 61

  • Architects: atelier NgNg
  • Area Area of this architecture project Area:  192
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Quang Dam
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Jotun, LG Electronics, Philips, Rhino
More SpecsLess Specs
© Quang Dam
© Quang Dam

Text description provided by the architects. Floating Nest, like many other tube houses in Saigon, is located on a narrow lot(4x12m) in a crowded residential area of the city, which is blocked by neighboring buildings on three sides, having only one side facing the exterior, yet, toward the West. Coming to NgNg, the owner, passionate about gardening, wanted foremost an airy and relaxing space after a tiring working day, with abundant green areas to satisfy her hobby back in the countryside.

© Quang Dam
© Quang Dam
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Quang Dam
© Quang Dam

 To resolve the above-mentioned constraints while enhancing natural lighting and ventilation, we decided to omit partition walls within the house, using "greenery" and "void" to separate functional spaces. There are three large voids: a front and a back gardens, spanning all three floors, separating the streets and the house; a central light well, across the two upper floors, separating the home office from the resting area, the garden from the place of worship.

© Quang Dam
© Quang Dam

Small gardens are used similarly to separate the interior and exterior; the toilet and bedroom or kitchen; the bedrooms and stairs. This solution creates smooth spatial transition while ensuring that all functional spaces are in contact with nature.

© Quang Dam
© Quang Dam

Materials used are a combination of contemporary and traditional, reminiscent of spaces in Vietnamese villages: bamboo, wood, combined with glass, iron. Bamboo is a natural material that is plentiful locally, both environmentally friendly and economical. The bamboo screen that runs the length of the façade - the "rattan walls" in traditional architecture in Vietnamese countryside, protects the whole house from the severe West sunlight and maintain a high degree of privacy.

© Quang Dam
© Quang Dam
First Floor Plan
First Floor Plan
© Quang Dam
© Quang Dam

Besides, the woven bamboos allow for natural ventilation. This bamboo curtain rolls up to shade the rooftop. The CNC iron paritions with cut leaves, a stylized version of the traditional wind screen (bình phong), function as a light and air convection device. CNC iron is also used as sunshades on balconies and for the entrance gate. They altogether create the feeling of a house as an open, connected whole. The bamboo ceiling at the backyard skylight, right over the stairs, is made up of vertical bamboo stick. This enables a visual connection with the façade while serving as a sunshade. It also lets light go through, creating not only interesting shadows but also happy sounds like wind chimes hung in gardens.

© Quang Dam
© Quang Dam

Thin sheet iron is used for architectural components that are often built with concrete such as stairs, plant pots, balconies, sunshades to reduce structural weight. Moreover, they are designed to look like being hung freely in the air. This material is also used as the backdrop for the alter, worshipping area – the most important space within the house, which extends into the lower floor and becomes the meditation space.

Elevations
Elevations
© Quang Dam
© Quang Dam

These different strategies make the whole house feel light, as if it were floating in a large green space and filled with light. At dusk, when the sun sets, the light from inside the house shines through the gaps between the bamboo trunks and the leave cuts on the iron walls, making the house look like a lantern in the middle of the neighborhood.

© Quang Dam
© Quang Dam

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Floating Nest / atelier NgNg" 16 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/953315/floating-nest-atelier-ngng> ISSN 0719-8884
© Quang Dam

越南浮巢住宅 / atelier NgNg

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.