We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Makani Eka Residence / Walker Warner Architects

Makani Eka Residence / Walker Warner Architects

© Matthew Millman© Matthew Millman© Matthew Millman© Matthew Millman+ 29

Kailua-Kona, United States
  • Senior Project Manager:David Shutt
  • Architect Of Record:Walker Warner Architects
  • Project Team:Rob Campodonico, Anja Hämäläinen, Boyce Postma, Rina Wiedenhoeft
  • Construction Contract Administration:David Shutt Architecture
  • Landscape Architect:David Y. Tamura
  • Wall Board:Arc Wood & Timbers
  • Cabinetry & Millwork:Na Kalai La'au Woodshop
  • Landscape Architect:David Y. Tamura
  • City:Kailua-Kona
More SpecsLess Specs
© Matthew Millman
© Matthew Millman

Text description provided by the architects. Set atop a hardened lava flow with views of sky, sun, and water, this family compound strikes a balance between modernity and tradition. Old and new ebb and flow through a simple composition of small structures linked by a lush courtyard and a series of walkways and patios. Composed of four independent structures, including a cedar-clad main living pod, the siting balances the desire to host friends and family as well as privacy. Architecture and interiors are modern yet rely heavily on traditional materials and touchstones. “We call it the 'Village,” notes the architect, of the arrangement, a grouping of four separate structures.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

The home is built to rest gently in the landscape but also to last for generations. “We execute enduring architecture—in the sense of material quality but also livability,” Warner says. “We have high hopes for the legacy of this project.” Traditional Hawaiian villages, typically organized in loose clusters, inspired both the 1.5-acre site plan and the architectural style. The composition of canted steel columns, steep-pitched roofs, and rhomboidal window and door openings “represent a contemporary interpretation of early Hawaiian hale shelters,” Warner says. “They’re like modernist lean-tos.” Total interior space encompasses approximately 4,800 square feet.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

The compound is surrounded by a field of lava and native grasses. The main living pod is pushed to the edge of the sea, while the supporting structures, containing the two guest suites and communal relaxation areas, are set back, deeper in the property. Guest suite bedrooms open onto concrete-walled private courts for additional seclusion. The arrangement assumes that the three-bedroom residence feels expansive and takes advantage of the views. The structures housing the master suite and the main living areas are located on the site’s ocean side.

Plan
Plan

Set back deeper in the property are pods containing the two guest suites and communal relaxation areas. Bedrooms open onto concrete-walled private courts for additional seclusion. Interiors encompass approximately 4,800 square feet, but the arrangement makes the three-bedroom residence feel expansive. The use of heavily mortared lava rock was inspired by the historic Mokuaikaua Church, located in nearby Kailua. Windows are framed in stained sapele mahogany. Western red cedar serves as the dominant wood—both for cladding and the roof shingles—since it resists heat, moisture, and insects. Inside, stained and lightly polished concrete flooring keeps things cool during the day. Inside spaces flow seamlessly to outside. Sapele-framed sliders glide open to the elements, and operable windows swivel to coax in the breeze and encourage cross ventilation.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

“The living room unfurls to become porchlike,” Warner adds, noting the continuity of floor and ceiling materials between interiors and adjacent alfresco spaces. The degree of openness led Philpotts-Miller to favor “indestructible” solution-dyed acrylic upholstery for much of the casual furniture. A Lee Kelly oil on canvas animates the living room’s assemblage of Christian Liaigre furnishings, including an oak lamp and sofa and wenge lounge chairs; the ceiling slats are bleached Douglas fir. The kitchen’s island and table are topped in honed Cararra marble. Custom surfboards—one hand-painted, the other crafted of paulownia—hang above the rec room’s Eero Saarinen table. Philpotts-Miller sought to capture the “adventurous nature” of the clients. “The use of color is very playful and dynamic,” she says. In the rec room, for instance, custom surfboards are mounted on the wall like artworks.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

A koi pond is the focal point of the courtyard between the main living and master suite pods. The scheme is no-frills, simple, and airy, with a midcentury vibe that Philpotts-Miller explains was inspired by the work of Hawaiian modernist Vladimir Ossipoff. “Because the architecture is so thoughtfully put together and there’s so much natural texture, we didn’t need to load up the interiors,” Philpotts-Miller continues. The master bedroom is likewise grounded with earthy, timber-toned accents—whitewashed wood wall paneling, a walnut bench—and also lifted via a sky-blue rug and throw pillows. The master bedroom’s bench is walnut. Concrete walls and cedar slats enclose the custom cast-concrete tub standing in the courtyard off the master bathroom. Flooring in the master bathroom and throughout is polished, stained concrete. A niche in the master bedroom features a chair by Naoto Fukasawa. The master suite’s study culminates in a sitting area with a Charles and Ray Eames lounger offering Maui views.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Makani Eka Residence / Walker Warner Architects" 01 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950547/makani-eka-residence-walker-warner-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.