Changli Garden / TM Studio

Changli Garden / TM Studio

Partial Aerial View of the Project. Image Courtesy of TM StudioView of the corridor and the Street Life. Image © Fangfang TianView of the Southern Part and the Urban Environment. Image © Fangfang TianView of the middle Part ,the Bus Stop. Image © Fangfang Tian+ 32

  • Architects: TM Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  2100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Fangfang Tian
  • Lead Architects:Ming Tong, Guang Ren
  • Design Team:Hongqu Guo, Liuxin Yang, Chao Xie
  • Collaborator:Shanghai Pudong New Area Sanlin Urban-rural Construction and Development Co., LTD
  • Client:People's Government of Zhoujiadu Street, Pudong New Area, Shanghai
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Located in the south of the Expo Park, Zhoujiadu Street Neighborhood is a high-density living block with many typical large residential communities. The semi-circular Nanmatou Road,where the project is located,passes through it.

In 2018, Shanghai began demolishing illegal buildings. As a result, all illegal commercial stores on the east side of Nanmatou Road were removed, leaving a 350-meter-long curved green space at the boundary of The Changwu Community. The boundary became a monotonous and lengthy fence in the city and enclosed a barren and obsoleted wasteland inside the community. Therefore, how to reshape the city boundary and stimulate street life has become an urgent issue for this project.

The view inside the wall before the renovation. Image Courtesy of TM Studio
The view inside the wall before the renovation. Image Courtesy of TM Studio
The view outside the wall before the renovation. Image Courtesy of TM Studio
The view outside the wall before the renovation. Image Courtesy of TM Studio

Built in the 1990s, Changwu Community is a high-density residential area. The greenbelt between buildings within the community is mostly used to solve the parking problem, leaving no space for community public activities, and residents have almost no place to go for daily leisure. Therefore, the original intention of this project is to provide an opportunity for the restoration and improvement of the community's public environment through the regeneration of the walls.

The construction wisdom of Suzhou gardens acted as a reference for this project. The urban interface of the Canglang Pavilion facing the Fengxi Stream is dynamic and full of vitality due to the double corridor design. The winding corridors of Humble Administrator's Garden make itself a beautiful landscape... Therefore, as the boundary of the neighborhood, the wall of the Changwu community also has the opportunity to become a linear garden that accommodates daily street life. The goal of this regeneration project is to transform a 6-to-8-meter-wide margin into the central garden of this community.

Partial Aerial View of the Project. Image Courtesy of TM Studio
Partial Aerial View of the Project. Image Courtesy of TM Studio
View of the corridor and the Street Life. Image © Fangfang Tian
View of the corridor and the Street Life. Image © Fangfang Tian

In the regeneration design, the zigzag walkway is established at first. According to the location of the residential buildings along the street, the trees near the wall, and the functional nodes on the street, the path of the corridor was formed correspondingly. The design is not only an extension to the internal environment of the community but also an expansion of the sidewalks by providing pocket gardens. In this way, each space not only has functional value but also interweaves the environment inside and outside the fence, which eliminates the sense of isolation brought by the fence, making this wall & garden a central place where both residents in the inner community and tourists in the outer street can get a sense of participation.

North Part, the entrance/exit after renovation: incorporate the guard booth and loggia into the new corridor to form the courtyard boundary; the turning corridor on the west side of the entrance becomes a new pedestrian passage
North Part, the entrance/exit after renovation: incorporate the guard booth and loggia into the new corridor to form the courtyard boundary; the turning corridor on the west side of the entrance becomes a new pedestrian passage
View of the North Part, the Pergola. Image © Fangfang Tian
View of the North Part, the Pergola. Image © Fangfang Tian

The dynamic form of the corridor accommodates various functions: some of them provide a rest space for residents to go home to buy vegetables, some provide a buffer zone for the entrance of the community, some provide a reading courtyard for children after school, and some become a street meeting place for elderly people to gather and chat.

View of the middle Part ,the Bus Stop. Image © Fangfang Tian
View of the middle Part ,the Bus Stop. Image © Fangfang Tian
Middle Part after renovation: The zig-zag corridor sets a corner to sink the courtyard in under the tree shade, while the flower pond on the side of the sidewalk forms a bus waiting area. The original functions and landscape are preserved and embedded in the new design
Middle Part after renovation: The zig-zag corridor sets a corner to sink the courtyard in under the tree shade, while the flower pond on the side of the sidewalk forms a bus waiting area. The original functions and landscape are preserved and embedded in the new design
View of the middle Part, the corridor facing the Street. Image Courtesy of TM Studio
View of the middle Part, the corridor facing the Street. Image Courtesy of TM Studio

In this project, the strategies often adopted in garden design, such as "interdependence [因], borrowing [借], suitability [体], and appropriateness [宜] as well as coloring by the categories[随类赋彩]," are used to deal with the uncertainties that must be faced in construction work within a community. Such strategies enable the design team to make dynamic adjustments according to residents' feedbacks in the implementation process, and flexibly incorporate surrounding factors such as the bus station waiting area into the design without losing the original ideal scene.

Middle Part original schemes: In the original plan, there is a corridor courtyard that opens to the outside near the short side of the residents’patio, and the green space between the buildings is a trapezoidal courtyard that opens to the inside. The inner community and the outer street are separated by perforated brick walls
Middle Part original schemes: In the original plan, there is a corridor courtyard that opens to the outside near the short side of the residents’patio, and the green space between the buildings is a trapezoidal courtyard that opens to the inside. The inner community and the outer street are separated by perforated brick walls
middle part inner view. Image © Fangfang Tian
middle part inner view. Image © Fangfang Tian

The practice of Changli Garden showcases the strategies of garden design combined with good vision and flexible operation. As a design technique, it not only integrates various factors into a landscape but also stimulates community participation, which lays a solid foundation for the further development of social integration in the future.

South Part implemented scheme: Residents on the first floor at the corner proposed that the perforated brick wall forms an acute angle with the patio, which will block the daylight of the patio. Therefore, following residents’ demands, the implementation plan adjusted the direction of the corridor near the residents’patio and canceled the original perforated brick walls. The closed boundary of the community was changed to set along the corridor, and the adjusted corridor space was transformed from an inner courtyard to an open gallery pavilion facing the street
South Part implemented scheme: Residents on the first floor at the corner proposed that the perforated brick wall forms an acute angle with the patio, which will block the daylight of the patio. Therefore, following residents’ demands, the implementation plan adjusted the direction of the corridor near the residents’patio and canceled the original perforated brick walls. The closed boundary of the community was changed to set along the corridor, and the adjusted corridor space was transformed from an inner courtyard to an open gallery pavilion facing the street
View of the Southern Part and the Urban Environment. Image © Fangfang Tian
View of the Southern Part and the Urban Environment. Image © Fangfang Tian

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nanmatou Road, Pudong New Area, Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Changli Garden / TM Studio" 30 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950399/changli-garden-tm-studio> ISSN 0719-8884
top view of south part. Image Courtesy of TM Studio

上海昌里园 / 梓耘斋建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.