Hammerbakken House / SpaceGroup

Hammerbakken House / SpaceGroup

Hammerbakken House / SpaceGroup - Interior Photography, Table, Sofa, Countertop, ChairHammerbakken House / SpaceGroup - Exterior Photography, Chair, Facade, Windows, DeckHammerbakken House / SpaceGroup - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, WindowsHammerbakken House / SpaceGroup - Exterior Photography, Door, Windows, FacadeHammerbakken House / SpaceGroup - More Images+ 12

Oslo, Norway
  • Architects: SpaceGroup
  • Area Area of this architecture project Area :  350
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Jeroen Musch
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  GIRA
More SpecsLess Specs
Hammerbakken House / SpaceGroup - Exterior Photography, Door, Windows, Facade
© Jeroen Musch

Text description provided by the architects. Hammerbakken House is designed to meet the highly particular needs of a special child while simultaneously finding space for the entire family. Unlike any other project we have considered, the idea of ‘a machine for living’ in architecture was never more prominent where solutions were dictated by the technical requirements of the family and their daughter.

Hammerbakken House / SpaceGroup - Interior Photography, Table, Sofa, Countertop, Chair
© Jeroen Musch
Hammerbakken House / SpaceGroup - Image 14 of 17
Plan
Hammerbakken House / SpaceGroup - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, Beam
© Jeroen Musch

The house was foremost conceived as a collection of individual spaces organized around an exercise pool, with an existing forest completing the ‘loop’. Each personal room is joined by a collective space for the family to meet, play, exercise, or read.

Hammerbakken House / SpaceGroup - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Windows
© Jeroen Musch

The functional performance of the house dictated a size that exceeded the budget, placing ’quantity (maximum area for experiences) before quality’ and challenging every detail and solution. The residence is elevated promoting a close connection to nature for all the main activities of the house.

Hammerbakken House / SpaceGroup - Exterior Photography, Chair, Facade, Windows, Deck
© Jeroen Musch

Exposed concrete was chosen for its robust and durable qualities. Detailing was kept to a minimum. The residence is extremely open, with large common spaces oriented to capture a rich variety of views, yet offering the possibility to withdraw into individual enclosures, acknowledging everyone’s need for privacy.

Hammerbakken House / SpaceGroup - Interior Photography
© Jeroen Musch

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hammerbakken House / SpaceGroup" 12 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949038/hammerbakken-house-spacegroup> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.