We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Covering Patio of Polytechnic UA / WOHA by Antonio Maciá + Daniel Carratalá

Covering Patio of Polytechnic UA / WOHA by Antonio Maciá + Daniel Carratalá

© David Frutos© David Frutos© David Frutos© David Frutos+ 36

San Vicente del Raspeig, Spain
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  David Frutos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Reintegral S.L., Toldos del Segura S.L.
  • Lead Architects: WOHA by Antonio Maciá: Antonio Maciá y Ana Mora
  • Design Team:Antonio Maciá Mateu, Ana Mora Vitoria, Daniel Carratalá Climent
  • Contractor:Reintegral, SL
  • Technical Architect:Francisco Rodriguez Navarro
  • Structural Calculation:Salvador Ivorra Chorro
  • Collaborators:Ana Fernández Martínez, David Gil Delgado, Juan Antonio García, Rafael Zarza
  • City:San Vicente del Raspeig
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© David Frutos
© David Frutos

Text description provided by the architects. Covering patio of a building necessarily implies transforming it. To convert an exterior space into an interior one, lighting and ventilation conditions must be maintained without altering the thermal balance. In addition, it must protect from wind and rain. The idea of the project is to go back in time to the light and bright skylights of more than a hundred years ago, although under a contemporary vision

© David Frutos
© David Frutos
Details
Details
© David Frutos
© David Frutos

In ‘patio principal de la Escuela Politécnica Superior’ events, conferences and acts are held, therefore it was necessary to cover it, for this the resulting space must be protected from the direct action of the sun, wind or rain.

© David Frutos
© David Frutos
Structure
Structure
© David Frutos
© David Frutos

The project proposes the design of a new space through the use of a translucent stretched textile structure using the least possible material. By tilting the existing walls on the edges of the patio in opposite directions and tightening the translucent fabric on the new perimeter, a space is achieved that seems to expand like a soap bubble from the inside. The fabric forms a surface that seems to float with respect to its perimeter since it does not touch it and the fact of rounding the perimeter meetings makes the space be perceived as continuous and with diffuse natural lighting. The interior walls act as reflectors and light multipliers. The sheet acts as a "sundial" as it is perforated at the highest points. The fabric separates from the wall around its perimeter 15 cm, allowing cross ventilation.

© David Frutos
© David Frutos
© David Frutos
© David Frutos

Double curvature of the roof solves, on the one hand, the slopes necessary for the evacuation of rainwater and, on the other, stability against the action of the wind. The perimeter is reinforced by a metal compression ring through which the reinforced PVC sheet is prestressed. Membrane condition of the textile structure minimizes the thickness: 0.8 mm for a maximum span of 12 m.

© David Frutos
© David Frutos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carr. de San Vicente del Raspeig, s/n, 03690 San Vicente del Raspeig, Alicante, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Covering Patio of Polytechnic UA / WOHA by Antonio Maciá + Daniel Carratalá" [Cubierta de la Politécnica 1 de la UA / WOHA by Antonio Maciá + Daniel Carratalá] 11 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945224/covering-patio-of-polytechnic-ua-woha-by-antonio-macia> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.