We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gertrudshof Nike Central Europe HQ / Studio Julian Breinersdorfer + RIMPAU BAUER DERVEAUX Architekten

Gertrudshof Nike Central Europe HQ / Studio Julian Breinersdorfer + RIMPAU BAUER DERVEAUX Architekten

© Max Schroeder© Max Schroeder© Anja Dotter© Anja Dotter+ 27

  • Detail Planning:Rimpau Bauer Derveaux
  • Structural Engineering:Volker Link
  • Project Controlling:ReitCon, Sahin Kilic
  • Technical Planning:AK Ingenieure, Sebastian Ksinsik
  • Electrical Planning:ITK Berlin
  • Fire Protection:Diana Gennaro, SB Goldmann
  • City:Berlin
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Max Schroeder
© Max Schroeder

Text description provided by the architects. Gertrudshof, a historic "Klinker Expressionist" industrial building in Berlin, has been refurbished and extended with a brutalist concrete vault structure by Berlin practice Julian Breinersdorfer Architekten in collaboration with Rimpau Bauer Derveaux.

© Max Schroeder
© Max Schroeder

It will soon become the headquarters for Nike Central Europe. The building, formerly a carpentry workshop, was partially destroyed by multiple bomb strikes during WWII. Comprised of three sections, only one of which remained intact, the second was partially destroyed while the third had been completely reduced to rubble.

© Anja Dotter
© Anja Dotter
Section
Section
© Anja Dotter
© Anja Dotter

The facade of the intact building section has only been repaired where necessary and bears the scars of both WWII and the traces of GDR occupation. The brick vaults have been sandblasted and repaired. The refurbishment of the partially destroyed section replaces the lost volume with a vertical extension. It follows the historic structural grid, heavy concrete vaults that span column to column are referencing and juxtaposing the delicate brick vaults of the original structure below. Black facade profiles enclosing the new volume strictly follow the geometry of the original expressionist glazed brick facade of the workshop.

© Max Schroeder
© Max Schroeder

On the back facade facing the narrow courtyards, the building steps back, and the vaults are split at the vertex ensuring quality daylighting of office spaces from both sides. The razed building volume has been rebuilt with a lightweight vaulted in-situ concrete structure with floor plates that cantilever to the facades, a minimalist reference to the industrial heritage of the site. Following this logic a reduced, highly transparent facade with white profiles that aim to be as light as possible provides a highly technical enclosure suited to the needs of a modern office. The covers of the textile shading follow the geometry of the concrete vaults behind, giving the facade the appearance of a section drawing. The concrete staircase follows the tracing of the back facade, resulting in an unusual stair geometry that steps backward following setback requirements. The ground floor of the new building has 4.2m high ceilings, giving it the appearance of a cistern.

Floor plan
Floor plan

The three building sections are connected by a lightweight steel frame top floor with a wooden ceiling, carried by cross columns made out of four bolted c-profiles, referencing GDR pavilion architecture and the industrial steel columns ubiquitous in pre-war industrial buildings in Berlin. The top floor is connected to a rooftop terrace, via a cut-in, glazed stair. The building is organized flexibly for adaptation to easily accommodate both a single tenant or a variety of spacious, open floor plan offices. Many units have access to outdoor terraces.

© Anja Dotter
© Anja Dotter

In order to avoid piping and reduce energy consumption, the building breathes naturally and contains no active ventilation system. Every desk group has a large openable window and at night windows open automatically to control climate. The thermal mass of the concrete structure and automatic exterior sun shading keeps the need for cooling to a minimum, while the transparent, high-efficiency facade significantly reduces heating energy in winter.

© Max Schroeder
© Max Schroeder

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Friedrichshain, Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gertrudshof Nike Central Europe HQ / Studio Julian Breinersdorfer + RIMPAU BAUER DERVEAUX Architekten" 15 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943724/gertrudshof-nike-central-europe-hq-studio-julian-breinersdorfer> ISSN 0719-8884
© Max Schroeder

耐克中欧总部,改造二战遗存 / Studio Julian Breinersdorfer

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.