Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects

Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects

Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Table, ChairJack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Windows, ChairJack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Kitchen, Facade, ChairJack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography+ 22

  • Design Team : Ori Halevy, Tatyana Abigail Pesin, Noam Muskal, Tomme Omer.
  • Clients : Joseph and Morton Mandel Innovation Center; The New Yeruham Fund; MindCet; The Center for Educational Technology (CET), Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center; The New Yeruham Fund, MindCet, The Center for Educational Technology
  • Thermal Insulation : Gold Engineering
  • Soil & Foundation Engineer : Zelio Diamandi
  • Roads And Traffic : Avi Boydak
  • Aluminum : Gil Ornan Architect Building Envelope Consultant
  • Soil And Foundation Engineer : Zelio Diamandi
  • Roads And Traffic : Avi Boydak
  • City : Yeruham
  • Country : Israel
More SpecsLess Specs
Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Exterior Photography
© Uzi Porat

Located in the Negev desert with its yellowish limestone hills, the skyline of the Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center is reminiscent of a Bedouin tent that are still present in this area. The juxtaposition of the town of Yeruham and the starkness of the Negev was one of the visual inspirations for the building's envelope and its interior colors. The poured in place architectural concrete roof is stretched and folded above and over the interior working and activity spaces to create a sheltered, well lit, comfortable interior environment. Fully glazed and shaded street-facing façade reinforces Mandel center's values ​​of openness, inclusion, and transparency.

Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Kitchen, Facade, Chair
© Uzi Porat
Plan
Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography
© Uzi Porat

The Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center is home to MindCet a Ed-Tech innovation center which brings together entrepreneurs, educators, and researchers to develop innovative groundbreaking educational learning and distance learning solutions based technology. MindCet is recognized globally in the Ed-Tech field, with various activities including entrepreneurship and accelerator programs, R&D with a specific focus, and meaningful dialogue with Teachers, Students & Schools. Completed at the end of 2019 the project includes innovation hub, working spaces, maker laboratory, experimental classroom, visitor and exhibition spaces, multifunctional auditorium and event space, cafeteria, and support spaces.

Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Table, Chair
© Uzi Porat

A visitor to this 1,800 sqm concrete tent with its hovering volumetric column-free spaces would discover multiple colorful, free-standing, enclosed cubes that house functions such as classroom, maker space, and meeting rooms. Requiring a higher level of acoustical privacy, these colorful cubes also serve as space separators creating smaller more personalized work zones within the larger volume. This unique design was able to successfully synthesize in one building many opposing contrasts such as, bright, harsh desert environment and a sheltered, comfortable, and shaded interior. Open, gracious public spaces with private secluded private work areas. Grayish, rough, moody concrete with warm, colorful, lively finishes and materials. 

Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Table, Chair, Glass
© Uzi Porat
Section 01
Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Interior Photography, Windows, Chair
© Uzi Porat

The use of concrete as a primary material was selected because of its common use and wide range applications. The material is well suited for a remote location whereby complex technical solutions may be hard to find and expensive to achieve. Man-made, plastic, fluid; the versatility of reinforced concrete is most evident when the structural system is demonstrated openly and the finish and methods of its construction are articulated on its finished surfaces. Spatial qualities are achieved by combining structure materiality and gravity.

Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects - Exterior Photography, Facade
© Uzi Porat

Like an arch's powerful aesthetic in its simplicity and clarity of purpose, the malleability of concrete and its ability to take on plastic form was an ideal material for use in the desert giving the Mandel Center of Innovation an elegant presence and dignity of material and form. We believe the result is an expression of innovation through design, a reflection of transparency, simplicity and a sense of place and purpose for the new Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center as outlined in the project initial project brief.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yeruham, Israel

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jack, Joseph and Morton Mandel Innovation Center / Auerbach Halevy Architects" 21 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941967/jack-joseph-and-morton-mandel-innovation-center-auerbach-halevy-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.