We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

EB Nº 53 Prof. Agostinho da Silva- Marvila School / Alexandre Marques Pereira Arquitectura

EB Nº 53 Prof. Agostinho da Silva- Marvila School / Alexandre Marques Pereira Arquitectura

© Antonio Tainha© Antonio Tainha© Antonio Tainha© José Mesquita+ 46

Lisbon, Portugal
  • Design Team:Alexandre Marques Pereira, João Galvão de Melo, Marta Silva Martins, Vera Beltrão, Carolina Andrade, Dario Vettore, Pedro Ferreirinha
  • Clients:Câmara Municipal de Lisboa
  • Foundations And Structures:Eng.º José Pedro Venâncio, Engª Paulo Mendonça
  • Water And Sewage:Engª Andreia Cardoso
  • Air Conditioning And Ventilation:Eng.º Darko Cuculic, Engª Maria Gabriela Catarino da Cruz Ferreira
  • RECS:Engª Maria Gabriela Catarino da Cruz Ferreira
  • Acoustic:Eng.º Marco Paulo Guerreiro de Carvalho Agostinho
  • Elevators:Eng.º José Manuel Monteiro da Silva Cardoso
  • Gas:Eng.º Horácio Trindade Carvalho
  • Electrical Installations:Eng.º José Manuel Monteiro da Silva Cardoso
  • Fire Safety:Eng.º José Carlos Mendes Correia
  • ITED:Eng.º José Carlos Mendes Correia
  • Landscape:CML- Luisa Branco
  • City:Lisbon
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Antonio Tainha
© Antonio Tainha

Text description provided by the architects. The project is organised around a new “program”, following the idea of a Cloister, which emphases central space, unifying the school. With its in mind the idea is to redesign the buildings such that it works together, while simultaneously creating a strong connection between the spaces inside and outside. Additionally, in the exterior spaces creating a series of new architectural elements that that can be multipurpose serving as courtyard (open and closed), covered spaces, galleries that can be open or closed, terraces and other shades spaces.

© Antonio Tainha
© Antonio Tainha

In this way, it is intended to create a grand cloister, with about 42c46m. around the cloister which is located between the 2 classroom blocks, which have a direct connection to the space, there will be 3 new structures:
the first of these structures, will be a new body, about 12x8m connected to the south classroom block (block B). this body will work as a covered space with a terrace on the upper floor. The terrace will serve as an extension to the new reading room (library), on the ground floor will serve as one of two covered areas with a playground. The second of the new structures will a new covered space measuring about 7x20m, this will connect the two external spaces, connected to the south classroom block and the lunchroom with the central play space.

© Antonio Tainha
© Antonio Tainha
Ground Floor
Ground Floor
© José Mesquita
© José Mesquita

The third structure will another covered space on the east side, this will be intended as part of the playground space for the students, measuring about 8x25m. still in the cloister, there are 2 distinct playground spaces, one for the students in the kindergarten (on the south side) and the other for the students in the primary school (north side).

© José Mesquita
© José Mesquita
Section Block F
Section Block F
© José Mesquita
© José Mesquita

To close the cloister on the west side, there is a gallery that connects the two classroom blocks. this gallery, assumes its form as a long and narrow body with two floors, therefore creating a distinctive element in the new design of the school. As such this new element with its two galleries delimits and characterises, in a clearly and precisely this new central space in the school, this “space without ceiling”. The courtyard along with the gallery on the ground floor, which opens to the courtyard exposing its colonnade represents a modern ambulatory, invoking an image of any ancient monastic cloister, with a modern twist. The upper gallery is closed off from courtyard with the exception of a single window where the light can be filtered through a metallic grate. The west side of this addition exposes a large wall to the outside with an array of small openings on the upper half of the wall, these allow for a controlled light to enter the upper gallery while also providing natural ventilation.

© Antonio Tainha
© Antonio Tainha

On the south side of the building exists another courtyard for sports and leisure activities with both an external sports field and an internal one, with the latter having natural lighting and ventilation.

© Antonio Tainha
© Antonio Tainha

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:R. Lino Ferreira, 1950-299 Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "EB Nº 53 Prof. Agostinho da Silva- Marvila School / Alexandre Marques Pereira Arquitectura" [Escola EB Nº 53 Prof. Agostinho da Silva Marvila / Alexandre Marques Pereira Arquitectura] 11 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941291/eb-no-53-prof-agostinho-da-silva-marvila-school-alexandre-marques-pereira-arquitectura> ISSN 0719-8884
© José Mesquita

里斯本回廊学校 / Alexandre Marques Pereira Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.