Studio Precht Imagines a Park for Physical Distancing During the Coronavirus Pandemic

Studio Precht Imagines a Park for Physical Distancing During the Coronavirus Pandemic

While public parks and gardens have closed down their doors around the world, in fear of the COVID-19 spread, Studio Precht has proposed a green space designed around the rules of physical distancing. Entitled “Parc de la Distance”, the project introduces an outdoor space that encourages social distancing and short-term solitude.

Courtesy of Studio PrechtCourtesy of Studio PrechtCourtesy of Studio PrechtCourtesy of Studio Precht+ 18

Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht

Shaped like a fingerprint, the park imagined for a vacant plot in Vienna can be implemented in any city around the globe. Visitors are guided by parallel lanes throughout the maze-like undulating landscape, each having a gateway on the entrance and exit, to indicate if the 600m long path is occupied or free to stroll. Inspired by French baroque gardens and Japanese Zen-gardens, the 90cm wide tracks of reddish granite gravel are distanced by 240cm from each other. Spiraling towards a center, where fountains are placed, the park redirects visitors once at the midpoint to circulate outwards.

Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht

The project started with a couple of questions regarding this pandemic. What would a park look like and how would it function if it takes the rules of social distancing as a design guideline. And what can we learn from a space like this that still has value after the pandemic. For now, the park is designed to create a safe physical distance between its visitors. After the pandemic, the park is used to escape the noise and bustle of the city and be alone for some time. I lived in many cities, but I think I have never been alone in public. I think that’s a rare quality. -- Chris Precht

Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht

Although people are visually separated most of the time, they might hear footsteps on the pebbles from the neighboring paths”. The stroller will discover along the 20min path different emotions generated by diversity in spaces. In fact, through the ever-changing height of the planters, “sometimes visitors are fully immersed by nature, other times they emerge over the hedge and can see across the garden”, always at a safe distance from each other. Offering a brief time of solitude, temporary seclusion from the public, a moment to think, to meditate or just to walk alone through nature, the Parc de la Distance is an innovative solution.

Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht

  • By: Studio Precht
  • Project Name: Parc de la Distance
  • Project Year: 2020
  • Project Team: Fei Tang Precht, Chris Precht, Andreas Stadlmayer

Courtesy of Studio Precht
Courtesy of Studio Precht

We invite you to check out ArchDaily's coverage related to COVID-19, read our tips and articles on Productivity When Working from Home and learn about technical recommendations for Healthy Design in your future projects. Also, remember to review the latest advice and information on COVID-19 from the World Health Organization (WHO) website.

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Christele Harrouk. "Studio Precht Imagines a Park for Physical Distancing During the Coronavirus Pandemic" 17 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937801/studio-precht-imagines-a-park-for-physical-distancing-during-the-coronavirus-pandemic> ISSN 0719-8884
Read comments
Courtesy of Studio Precht

新冠时期的公园空间,Studio Precht 设计‘圈圈圆圆圈圈’距离公园

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.