Telefonplanshall Sports Hall / AIX Arkitekter

Telefonplanshall Sports Hall / AIX Arkitekter

© Antonius van Arkel © Antonius van Arkel © Antonius van Arkel © Antonius van Arkel + 22

  • Design Team: Klas Eriksson, Silvia Las Heras, Lena Lynch, Eva-Lena Hanses, Björn Wikmark, Matts Ingman, Gustaf Hammerbo.
  • Clients: Stockholm City Fastighetskontoret
  • Engineering: WSP
  • Landscape: Catrin Stengard at Ramböll Stockholm
More Specs Less Specs
© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

Text description provided by the architects. In the district of Västberga, a new sports hall was built to replace the existing one at Västberga School, located adjacent to the sports facilities. The existing smaller hall with just two changing rooms was not good enough to meet the requirements of accessibility and frequency of uses.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

The hall's adaptation to the place, both towards the football field and the residential area at Klensmedsvägen, was our focus together with helping to repair the urban room and create identity for the complex. Due to the small dimensions of the plot, the program is divided into two levels, which are connected by elevator and stairs. The building’s facades in the ground floor are made of brick similar to the adjacent area and the structure is glulam timber. The upper volume is covered with wooden ribs and has large light inlets.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel
Ground floor plan
Ground floor plan
Section 01
Section 01
© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

The hall has also an art piece integrated on the western facade, where artist duo Cecilia Aaro and Matilda Fahlsten, starting from the building's architecture, have created a pattern that conveys the feeling of energy and movement.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

The hall gets a full-size sports hall and eight changing rooms, four for indoor sports and four for football or athletics. The main entrance from the field has a hall with cafeteria. A staircase in the central entrance room, which also serves as a gathering area, leads to the sport hall on floor 2.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

The location at the sport facility, located near the subway, provides good conditions for the hall to be used by clubs in the evenings and weekends.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Stockholm, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Telefonplanshall Sports Hall / AIX Arkitekter" 02 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936607/telefonplanshall-sports-hall-aix-arkitekter/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.