House on Rua Ceuta / ARQLAB

House on Rua Ceuta / ARQLAB
© Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon+ 31

Jardim Luzitania, Brazil
  • Architects: ARQLAB
  • Area Area of this architecture project Area:  3391 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Nelson Kon
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Aport, Cement Design, Femab, Gasômetro Muller, Mabtech, Marcenaria VIP, Portogran, REKA, Trimble Navigation
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The proposal to renovate the small and old house at Rua de Ceuta was replaced by the desire to reorganize family life on a less fragmented way, without individualized rooms and conventional arrangement of main body plus a small home.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The ancient construction warm atmosphere was largely maintained by the open courtyard inside the central area. Towards it, the totality of the domestic environments now is turned, benefited by luminosity that takes volume and crosses the geometrical skin glass facade. This courtyard, even internal, let the house enjoy the outside life, in a spiral walkway that starts from the social entrance, runs through the void inside and outside and ends on the roof, also a family living area.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Ground floor plan
Ground floor plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The transversal structure overcomes ten meters by a single span extension. It is supported, therefore, on the two lateral borders in order to release the floorplan arrangement. At the patio, was applied an industrialized and very precise, glass-skin frame system, resulting in a vertical portion and giving the central emptiness a larger appearance.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

From the entrance it is possible to see the internal patio, integrated with the garage, also fenced with a skin glass. In it, two opaque surfaces covered in red painting - the closing of the service dependency, on one side, and one of the boundaries, on the other - reinforce the perspective directing the point of view towards the centre, from which, in turn, is possible to see to the bottom of the terrain.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The functional scheme is simple: on the ground floor, a strip on the left boundary accommodates pantry, laundry and kitchen services. On the opposite side, the entrance hall extends through a gallery accessing a living room and after that a backyard garden. Parallel to it, the stairway goes to the upper floor. Upstairs the two e bedrooms face the setback and the master bedroom stays midway, opening at the same time to the street and the courtyard. The ten meters window on the northwest face is protected by a movable sunshade in slatted wood. The bedroom gallery leads to the external staircase that access the roof, designed as a living terrace, extension of the intimate area and, eventually, the social site of the house. This terrace, place of expanded dimensions has a full sky area and views over the treetops towards Ibirapuera Park.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The house general expression is intended to be concise - white walls, wooden floors and doors and all the black frames add up to the internal colours of the house - with abundant light and transparency, incident throughout the courtyard, being the protagonists.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Section B
Section B
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The few walls and a visual integration home spirit invite coexistence and dynamics of a close-knit family. In summary: a patio with a home surrounds it.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House on Rua Ceuta / ARQLAB" [Casa na Rua Ceuta / ARQLAB] 27 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934365/house-on-rua-ceuta-arqlab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.