We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kronängsskolan Campus Vaxholm / LLP Arkitektkontor

Kronängsskolan Campus Vaxholm / LLP Arkitektkontor

© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman+ 17

  • Design Team:Mattias Palme, Veronica Abrahamsson, Kristina Ahlström, Joel Jouannet, Linda Bergman, Ola Keijer, Sara Liberg, Fredrik Larsson, Adils Runkvist, Tor Lindstrand
  • Clients:Vaxholms stad
  • Engineering:Björn Yttergren
  • Landscape:Land arkitektur
  • Consultants:ÅF Infrastructure, Jålab Markteknik, Faveo Projektledning AB
  • Collaborators:Cedervall arkitekter
  • City:Vaxholm
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Text description provided by the architects. LLP Arkitektkontor started working with the Campus at Vaxholm for the city of Vaxholm in August 2012. The brief consisted of an activity area and a new school for 500 pupils who are between year 7 and 9, an evening school for music and arts and a new auditorium. In total the building is 7200 square meters. Campus Vaxholm/Kronängsskolan was inaugurated in August 2017. It will be certified for SGBC Miljöbyggnad Guld.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Floor plans
Floor plans
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Exteriors. The exterior of building is dominated by the continuous windows and brick facades. The bricks have been used with the slightly irregular and textured flat side facing the exterior. To the south and west, terraces and balconies provide sun shade to the large windows. The horizontal theme is also stressed by a projecting glassroof and sunshade on the third floor. At the southern end, the third floor of the building is cantilevered giving sunshade and a distinctive profile at the main approach to the school/campus area to Vaxholm itself. All materials have been used in their natural state. Colour has been added on the stripes of rubber asphalt on the schoolyard. Campus Vaxholm is an effort to create an environment that is attractive for young people. This campus includes various sports facilities, a skate park, an auditorium and an evening school for music and arts - all integrated into the new school and the surrounding area. The building is located along a small original street creating a continuous outdoor space to the south west. Parking and delivery spaces are located next to the main road to Stockholm in the south east.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The three story structure is placed into the terrain with a one story part of the building for the evening school, creating a terrace to the north leading to the skate park and sports hall in the north. The different levels are connected with wide stairs which provide places to sit. All entrances lead to a main gallery and lobby which contains reception space, a school library and a cafeteria. From here you reach the auditorium, the school dining room and the evening school found in the one story souterrain part. On the upper levels the school is divided into three separate units including classrooms, group rooms, open study lounges and working spaces for the teachers. There are also separate rooms here facing east and the open study lounges facing south west and the school yard.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vaxholm, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kronängsskolan Campus Vaxholm / LLP Arkitektkontor" 16 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933827/kronangsskolan-campus-vaxholm-llp-arkitektkontor> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.