We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

School René Beauverie / Dominique Coulon & associés

School René Beauverie / Dominique Coulon & associés

© Eugeni Pons© Eugeni Pons© Eugeni Pons© Eugeni Pons+ 30

More SpecsLess Specs
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

Text description provided by the architects. As part of an urban renewal scheme, the town of Vaulx-en-Velin decided to combine with this large school group a number of programmes offering neighbourhood services, including a creche, a dance hall, a sports hall, a small library, and a restaurant. The building has a very unitary appearance, with the classrooms spread over a length of 40 metres as if on a bridge. It clearly asserts its status as a public facility.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The various entrances focus on a common forecourt, from which the programmes spread out in a complex yet fluid imbrication. The ground floor is given over to the creche, the sports hall, and the nursery school. To reach the primary school, the pupils must use the large staircase leading to a courtyard area on the upper storey. 

© David Romero Uzeda
© David Romero Uzeda

The building has the appearance of a hollowed-out block. The various courtyards and patios bring natural light into the heart of the building, adding a gentle touch to the interior.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons
Ground floor plan
Ground floor plan
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The presence of different shades of blue provides links that are at times unexpected. The areas of white on modified by the various shades of blue; variations are caused by the light and the changing angle of the sun. The colour modifies the white areas, which eventually appear to take on colour themselves. These variations in colour and light change throughout the day, depending on the changing angle of the sun, and as a result, the white areas are never completely white; the multiple reflections give the areas a feeling of architecture in movement.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

The colour is an obvious choice: the building is in dialogue with the horizon and the blue of the sky. The many programmes complement each other harmoniously, fitting together calmly despite their complexity. 

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chemin Gaston Bachelard, 69120 Vaulx-en-Velin, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School René Beauverie / Dominique Coulon & associés" 30 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931093/school-rene-beauverie-dominique-coulon-and-associes> ISSN 0719-8884
© Eugeni Pons

René Beauverie 学校,蓝色条状公共空间统一功能 / Dominique Coulon & associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.