We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Dos Cajueiros House / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

Dos Cajueiros House / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos

© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon+ 33

Praia Vermelha, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  8525 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Nelson Kon
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Trespa, Nordic Structures, Concresteel, Construflama, Ita Construtora, Jatobá, Lumini, Omnitrade, Palimanan, Reclima, Tecnosystem, Topseal, reka iluminacao
  • Lead Architects: Ana Terra Capobianco, Fernanda Neiva
  • Project Team:Liliane Nambu
  • Wooden Structure:Ita Construtora
  • Concrete Structural Calculation:Leão e Associados
  • Concrete Consulting:Gabriel Regino
  • Facilities Project:Ramoska e Castelani
  • Air Conditioning Project:Thermoplan
  • Lighting Design:Lux Projetos
  • Landscaping:Giardino Planejamento de exteriores
  • City:Praia Vermelha
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. The ‘Casa dos Cajueiros’ (Cashew Trees House) located on the Brazilian southeast cost, is in front of the marine strip. Its discrete implementation is not immediately revealed to the bathers. The house is hidden between the light and the shadows of the cashew-trees occupying the frontal part of the 27,327-square-foot (2,538-square-meter) lot.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The 8,525-square-foot (792-square-meter) house is a single-story set within the gently sloping landscape, shaped in between trees. The house is meant to minimally interfere with the landscape while drawing attention to its beauty.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The space is organized by a clear axis of circulation that connects the social and the intimates areas. The lowest level facing the beach concentrates the social, leisure and service area. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Plan
Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Distributed along the 108 feet corridor leading to the back of the lot, the six suites are deployed allowing private patios between them.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The structure of the house mixes the conventional system in the base with the prefabrication technology in timber construction.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The social area ceiling is characterized by 4.72-inches thick glulam timber panels covering a 23.95-inch span and a 6.89-inch overhang. An inverted glulam beam receives the load of the panels and redistributes into three thin metal pillars. The panels are interlocked forming a large slab resulting in a continuous space of 62.34-feet.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Longitudinal Section A
Longitudinal Section A
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The social area is all glazed, opening 180 degrees view to the surrounding landscape.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

An exposed concrete surface, colored in light terracotta, defines the bedroom modules. The boundary between the inside and the outside is outlined by vertical shutters that ensure privacy and prevent direct solar impact.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Several passive design strategies have been adopted to ensure environmental comfort for the users, starting with the abundant presence of floor-to-ceiling windows that ensure constant air renewal, cross ventilation and natural lighting.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Dos Cajueiros House / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos" [Casa dos Cajueiros / Terra Capobianco + Galeria Arquitetos] 01 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929334/dos-cajueiros-house-terra-capobianco-plus-galeria-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.