All
Projects
Products
Events
Competitions

Stevenson School Library / Studio O+A

Stevenson School Library / Studio O+A

© Kristina Cho © Kristina Cho © Kristina Cho © Kristina Cho + 26

  • Interiors designers: Studio O+A
  • Area Area of this architecture project Area: 6500.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Kristina Cho
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BuzziDesk, Corral, Crow Works, Hightower, Industry West, Interface Carpets, Muuto
  • Design Team: Primo Orpilla, Kristina Cho, Rachelle Meneses, Elizabeth Vereker, Paulina McFarland
  • General Contractor: M.E. Construction
  • Furniture Dealer: POD
More Specs Less Specs
© Kristina Cho
© Kristina Cho

“Books In the Running Brooks...”. Because most learning, research, and information storage now takes place online, stacks stocked with books are no longer the definition of a library. At Stevenson School, O+A’s design removed shelves of unused books to make way for the hands-on, collaborative forms of learning and study that now shape a student’s life. Essential books remained as a reminder of where the larger culture comes from and to give students access to texts needed for their classes, but the aim of the design was to open up space and delineate its functions.

© Kristina Cho
© Kristina Cho

Quiet Please. To the surprise of our designers, the library had become a noisy, rambunctious place for student socializing. O+A’s design used furniture and flooring patterns to restore order and to identify which areas are for study and concentration and which are for meeting and talking (quietly) with friends. Because the library is sometimes used by teachers to make special presentations and sometimes by teams of students to work together on assignments, these areas remain fluid and the furniture mobile, but an architectural boundary establishes zones for social space for focus.

floor plan
floor plan

Colors That Energize. Located in picturesque Pebble Beach, California, the Stevenson School is surrounded by nature, and O+A’s first impulse was to draw its design palette from natural sources—the gray of driftwood, the pale tan of sand, bursts of color as if from wildflowers or berries. In the end, the final palette selections were tilted less toward nature per se and more toward freshness, a combination of hues that subtly suggest energy. The cleanliness of the current space starkly contrasts with the clutter that was there before and replaces a stale atmosphere with one of the invigorations.

© Kristina Cho
© Kristina Cho

Window on a Wider World.  The basic architecture of the school and its setting on a lush California campus gave the library a solid framework within which O+A built a space that opens students to possibilities. The idea in every O+A design is to offer options—different space types for different ways of working. The challenge here was to encourage that flexibility while maintaining a system that prevents the high spirits of these young people from turning it into a free-for-all. This is their last stop before entering a bigger world. Our design seeks to offer them a glimpse of what awaits them there.

© Kristina Cho
© Kristina Cho

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pebble Beach, Del Monte Forest, CA, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stevenson School Library / Studio O+A" 25 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929011/stevenson-school-library-studio-o-plus-a/> ISSN 0719-8884
© Kristina Cho

Stevenson 校园图书馆 / Studio O+A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.