All
Projects
Products
Events
Competitions

The Green Valley School / HASA

The Green Valley School / HASA

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 26

Hoeilaart, Belgium
  • Architects: HASA
  • Area Area of this architecture project Area: 3105.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Tim Van de Velde
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Eternit, HERAKLITH, Rockwool, Sigma coating, Sika, Trespa Virtuon, Wienerberger Terca
  • Lead Architects

    Sarah Flebus and Bart Blancquaert
  • Structural Engineering

    Jo Deflander
  • Technical Engineering

    Cenergie
More Specs Less Specs
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. Before this major renovation the school consisted partly of buildings and several scattered  pavilions. We replaced these scattered pavilions by two new buildings: a first wing with classrooms and administrative offices (i.e. room like spaces) and a second wing for the bigger spaces, requiring a bigger span, such as the refectory and the gym for infants.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Through the choice of the specific functions and the  specific design of the two wings we solved two technical challenges. We tackled the rather big elevation differences of the terrain and we enhanced the constructive logic of the buildings and optimized the applied techniques.

Ground floor plan
Ground floor plan

We implanted these buildings at a right angle and adjacent to two streets and to the already existing buildings, creating several benefits:
- the different playgrounds, each for a different age group, are separated from the street and are linked by a new awning,
- we kept “The Green Valley “ green, by keeping the precious trees,
- we created a very big play area, with the allowance for the aforesaid age differences and for the different activity types (grass or hardened terrains).

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

We substituted the previous many smaller entrances by one main entrance  situated between the two wings and marked by an awning connecting and passing between the two wings. The director’s office, the administration, the reception (in the classroom wing) and the cycle-store are linked to this main entrance. In front of the main entrance a little square marks the transition from the street to the school ground.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The free standing refectory/gym wing can be accessed as well via the playground as via the street. This allows the after school hours use of these facilities without inconvenience to the school.

Section C
Section C
Section F
Section F

The classrooms wing consists of two floors. Infant and primary school have separated entrances, allowing a separated functioning. The first floor is specifically designed for infants. The classrooms are linked to an extra broad corridor, used as outlet for the classes or as playground when the weather is bad. Primary school classes and the staff room are on the second floor.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Using a lot of voids, interior windows and dormer-windows all spaces capture a maximum amount of sunlight and sun days, making them not only functional but also creating an airily and spacious sensation. The see throughs between different floors and functions make the school more readable and captivating for the children.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

For the building of the wings we selected a largely prefabricated system, enhancing the economy and the speed of construction. By filling the spaces within the skeleton with light walls, we created easily adaptable room sizes and simplified  program changes.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hoeilaart, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Green Valley School / HASA" 19 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928662/the-green-valley-school-hasa-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.