Kumpula Student Housing / Playa Architects

Kumpula Student Housing / Playa Architects

© Tuomas Uusheimo© Tuomas Uusheimo© Tuomas Uusheimo© Tuomas Uusheimo+ 23

Helsingfors, Finland
  • Lead Architects:Tuukka Vuori, Eliisa Rintanen, Veikko Ojanlatva
  • Design Team:Tuukka Vuori, Eliisa Rintanen, Veikko Ojanlatva, Jalo Sippola, Sanna Tegel, Henna Miettinen, Jaakko Heikkilä, Ulla Seppä, Jens Regårdh, Kristian Kontula, Timo Koskinen
  • Clients:SRV Rakennus Oy, HOAS
  • Structural Design:Vahanen Oy
  • Hvac:Vahanen Talotekniikka Oy
  • Electrical Engineering:Sähkösuunnittelu Elbox Oy
  • Foundations:Insinööritoimisto Severi Anttonen Ky
  • Landscape:LOCI Maisema-arkkitehdit Oy
  • Fire Safety:L2 Paloturvallisuus Oy
  • Acoustics:Akukon Oy
  • City:Helsingfors
  • Country:Finland
More SpecsLess Specs
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Text description provided by the architects. An addition to the Helsinki University campus area in Kumpula neighborhood. The building comprises communal spaces and more than 200 student apartments. The small site is wedged on a steep slope between heavy traffic and the faculty buildings. Due to the heavy traffic apartments could partly be opened only to the courtyard. The subsequent semi-cold access gallery forms the main façade of the building. The pleated façade both protects the indoor spaces from solar overheating and disperses the heavy traffic noises so that it doesn’t reverberate to the opposing low-rise residential area.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
First Floor Plan
First Floor Plan
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

From the south, the facade is closed and blank whereas when approaching from the north the façade is more open and welcoming. In addition to the pale brickwork, this more abstract façade connects the new residential building more intuitively to the surrounding larger scale university teaching and research buildings. To emphasize this, the fenestration of the other facades is a generic grid.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Due to the steeply sloped site, the street-side entrance is on the basement level whereas the courtyard entrance is on the 2nd floor. Most of the communal spaces are located on the 1st floor so that they are visible from both entrance levels to encourage students’ socialization and participation in communal events. Communal spaces are also connected to a void/spiral staircase interconnecting the floors and entrance levels.

© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo
Facade
Facade
© Tuomas Uusheimo
© Tuomas Uusheimo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Gustav Vasas väg 4, 00560 Helsingfors, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kumpula Student Housing / Playa Architects" 23 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925213/kumpula-student-housing-playa-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.