All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Konohana / Fujiwaramuro Architects

House in Konohana / Fujiwaramuro Architects

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 30

Osaka, Japan
  • Area Area of this architecture project Area: 91.86
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Toshiyuki Yano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: KOUSEI, LIXIL 
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. Although this residence in Osaka’s old town district sits on a relatively large lot, the clients wanted to reserve part of the property for a three-space public parking lot they hope to operate there in the future. Appropriately dividing this “public” zone from the “private” zone of the home was a central theme of the project. Devising a way to separate the “outer” zone of the road and neighboring properties from the “inner” zone of the lot itself is also a perennial theme in projects like this that are situated on relatively large properties.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Floor Plan
Floor Plan
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Typically, walls are used to divide zones, and this part of Osaka is full of such walls separating public from private and outer from inner. We are always interested in how to make these walls that form such an integral part of the streetscape more appealing. Rather than strictly segregating various zones, we wanted to create a soft, attractive boundary line that segmented them, sometimes blocking lines of sight and sometimes inviting people in.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Our solution was to divide the property into quarters using two arced concrete walls. We defined the four resulting zones in descending order of privacy as “outer public,” “outer private,” “inner public,” and “inner private.” The outer public zone contains the parking lot; the outer private zone contains a parking space for the residents and the approach; the inner public zone contains the entryway, Japanese-style room for entertaining guests, WCbathrooms, and other more peripheral spaces; and the inner private zone contains the open living-dining-kitchen area and courtyard where the family spend most of their time.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The design of the two arced walls gently links the outer private and inner public spaces, drawing the residents inside. On the other hand, the two walls block views into the home from the street, maintaining complete privacy where it is desired while allowing a glimpse of the entryway and Japanese-style room from the approach. One of the walls extends inside the residence, becoming an interior dividing wall. The walls thus do not segregate public, private, outer, and inner zones, but instead, guide the movement of people through the space, alternately block and invite lines of sight, and exist as an integrated component of daily life.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Section A
Section A
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Konohana / Fujiwaramuro Architects" 05 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922229/house-in-konohana-fujiwaramuro-architects/> ISSN 0719-8884
© Toshiyuki Yano

此花住宅,将围墙变为柔和的过渡边界 / 藤原室建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.