Pé no Monte phase II Hotel / Ivan de Sousa

Pé no Monte phase II Hotel / Ivan de Sousa

Cortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectosCortesia de [i]da arquitectos+ 43

  • Architects: [i]da arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  11581 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Cliente:Pé no Monte
  • Engineering:Matriz XXI Engenharia
  • Arranjos Externos:Inês Antunes
  • Construction:Regulconcrete, R6 LIVING
  • Lead Architect:Ivan de Sousa
  • Plot Area:1060245.2 ft2
  • City:Odemira
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Text description provided by the architects. The expansion proposal for Pé no Monte Rural Tourism consists on the construction of eight additional accommodation units, a swimming pool and a restaurant. The project seeks to articulate the new construction with the existing one and integrate them with the natural landscape.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Restaurant
The restaurant area works as a hinge between the various spaces of the project, connecting the existing and the new, assuming itself as the centre of the whole complex.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

This central space is delimited by a white linear volume, a pool and a ramp. A large flat roof is built over this area, under which the restaurant is found.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The coverage, a square of about 200m2, provides a versatile and obstacle free covered space. Its structure, built in glued laminated wood roof and supported by recessed pillars together with glazed facades, make the building lighter, giving the impression that the roof levitates over the paved area.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos
Floor Plan
Floor Plan
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The linear volume delimits the space to the South and simultaneously hides the secondary entrances, the access ramp to the garage and parking lot. In this volume we can find all the service areas and support for both restaurant and pool, such as the kitchen, pantry, public and staff restrooms, storage area, stairs to access the garage, etc. The garage and all technical areas are located on the lower floor.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Accommodation units
The accommodation units are arranged in alternating sequence of full and empty spaces connected by a reticular structure, formed by 72 squares of 3x3 meters, unifying the whole set. Its implantation follows the natural dimensions of the terrain and converges to the entrance area of the resort, where the reception is located.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

In this linear system, the empty spaces serve different purposes, such as entrances, lounge areas and green areas. The entrances are located to the North whilst the lounge areas are located to the South, overlooking the garden and swimming pool. The green areas are punctually integrated into the system to ensure guests' privacy.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos
Floor Plan
Floor Plan
Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The shading elements play a key role both in the characterization and definition of the building, but also in the comfort and energy efficiency.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The new accommodation units are the full spaces, the volumes. All accommodations allow a transverse crossing through large gaps between the entrance spaces and the outdoor lounge areas.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

The simplicity of the materials was kept for this expansion. The plastered white walls, the shading reed and the stroked concrete on the pavements, are the predominant materials in the building's architecture.

Cortesia de [i]da arquitectos
Cortesia de [i]da arquitectos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:7630-174 Odemira, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pé no Monte phase II Hotel / Ivan de Sousa" [Hotel Pé no Monte Fase II / [i]da arquitectos] 30 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919574/pe-no-monte-phase-ii-hotel-ivan-de-sousa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.