All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa do Monte / Leopold Banchini + Daniel Zamarbide

Casa do Monte / Leopold Banchini + Daniel Zamarbide

Courtesy of Dylan Perrenoud Courtesy of Leopold Banchini Architects Courtesy of Dylan Perrenoud Courtesy of Leopold Banchini Architects + 58

Renovation  · 
Lisbon, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Daniel Zamarbide, Leopold Banchini
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Autodesk, Tailor made and painted locally in Lisbon
  • Lead Architects

    Leopold Banchini, Daniel Zamarbide
  • Unit

    m2
More Specs Less Specs
Courtesy of Dylan Perrenoud
Courtesy of Dylan Perrenoud

Text description provided by the architects. Established in 1147 by Augustinians and rebuilt after the earthquake of 1755, the chapel of Nossa Senhora do Monte dominates the city of Lisbon. The popular neighbourhood built around the historical hermitage holds on to the steep hillside. Accessible via narrow stairs only, many houses have been abandoned over the years.

Courtesy of Dylan Perrenoud
Courtesy of Dylan Perrenoud

A building in rubble is reconstructed to host the single family house on tree levels. The regular rhythm of the historical openings in the white facade of the building is preserved, but the interiors are carved to create larger volumes, play on light and views. Double high spaces allow for breathing and communication between the floors, generating a flowing and undivided space.

Plans
Plans

The economical house is built with simple and row materials. The mineral concrete structure is left exposed. Local pink and white marble from the nearby quarry of Estremoz is the unique material used for the interiors. Large slabs of solid stone create walls, floors and shelfs, reducing the details to the bare minimum. Light fabric curtains are used for visual divisions and intimacy.

Courtesy of Leopold Banchini Architects
Courtesy of Leopold Banchini Architects
Courtesy of Dylan Perrenoud
Courtesy of Dylan Perrenoud

On each floor, a central core holds the elementary needs: beds, showers, kitchen, equipment. A large and fluid living space surrounds the cores, avoiding divisions and allowing for a multi-purpose and modulating use. Large wood sliding doors allow to temporarily separate the volumes and create enclosed bedrooms when needed. The fireplace fitted in the curved marble of the ground floor heats the stone core on each floor.

Courtesy of Leopold Banchini Architects
Courtesy of Leopold Banchini Architects

On the lower level, a contained and shaded patio offers a colourful exterior room open to the sky of Lisbon. The walls of the patio are tiled with locally produced traditional azulejos. A single spiral staircase connects the levels and reaches the roof terrace.

Sections
Sections

Surrounded by the blue waters of the pool, the white marble plane offers a panoramic view of the seemingly endless cityscape. Three umbrella pines, recalling the ones planted by the monks in front of the chapel of Nossa Senhora do Monte, provide shade during the hot hours of the day.

Courtesy of Leopold Banchini Architects
Courtesy of Leopold Banchini Architects

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa do Monte / Leopold Banchini + Daniel Zamarbide" 30 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918036/casa-do-monte-leopold-banchini-plus-daniel-zamarbide/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Dylan Perrenoud

山顶之家,遗址街区的新生 / LeopoldBanchini + Daniel Zamarbide

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.