the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. grupo pr - arquitetura e design
  6. 2018
  7. HC House / grupo pr - arquitetura e design

HC House / grupo pr - arquitetura e design

  • 14:00 - 4 March, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
HC House / grupo pr - arquitetura e design
HC House / grupo pr - arquitetura e design, © Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

© Jefferson Ohara © Jefferson Ohara © Jefferson Ohara © Jefferson Ohara + 45

© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

Text description provided by the architects. Through an architecture that makes reference to the brutalist style, HC`s residence project explores the use of the apparent concrete and the big structural balances to characterize the client's proposal. The topography was determinant to solve the residence implantation, taking advantage of the unevenness of the terrain to establish the volumetry and the spaces arrangement.

© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

Thereby, the three plateaus are manipulated in order to host in subsequent levels the tennis court, the pool, and the ground floor and second floor. To this end, the residence present overlapping forms which helped to establish the program.

© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

The ground floor has an “L” shape and was implanted to create the main plain, defined to host garage, service area, social and leisure. The higher floor in rectangular prism format creates the house`s final composition in “T” format seen from the floor plan. The big openings and transparencies on the ground floor are characteristics that enhance the landscape placed in front of the house, using extensive glass plans that can be retracted, incorporating outdoor and indoor space.

© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

Through the higher prism’s support and the existing ground floor spans, emerged two characteristic points of the project linked to the constructive system: the use of prestressed concrete allowed the creation of a 7,60m structural balance, hosting the social area in the ground floor, and the 20,30m span with just one support in the middle, which hosts all the house’s leisure area. On the rooftop, is located a big balcony for the second floor’s bedrooms.

© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

The pool appropriated the slope area, integrating once more the house with nature, including the infinite board and water mirror, that mimic the landscape. Despite the use of concrete, other materials used, such as stones, wood, and neutral colors, besides bringing warmth to the house, contextualizes the place where the project is inserted.

© Jefferson Ohara
© Jefferson Ohara

View the complete gallery

About this office
Cite: "HC House / grupo pr - arquitetura e design" [Casa HC / grupo pr - arquitetura e design] 04 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912304/hc-house-grupo-pr-arquitetura-e-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.