All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. MVRDV to Transform Historic Palais du Commerce in Rennes

MVRDV to Transform Historic Palais du Commerce in Rennes

MVRDV to Transform Historic Palais du Commerce in Rennes
MVRDV to Transform Historic Palais du Commerce in Rennes, Shops. Image © ENGRAM
Shops. Image © ENGRAM

MVRDV has won a competition to renovate and extend the Palais du Commerce in Rennes, France. Developed in collaboration with co-architects Bernard Desmoulin and developers Frey and Engie Avenue, the transformation of the historic landmark will “signify a renaissance for both the building and its surroundings.”

The MVRDV scheme will reactivate both the Place de la Republique and the Palais, turning a former public building into a centerpiece of the city’s main commercial street as was originally intended. While being respectful to the existing building, the MVRDV proposal adopts a critical approach to its drawbacks, such as transparency and accessibility.

Aerial. Image © ENGRAM River. Image © ENGRAM Shops. Image © ENGRAM Connection. Image © ENGRAM + 15

Aerial. Image © ENGRAM
Aerial. Image © ENGRAM

Situated in the southern part of Rennes’ city center, the Palais du Commerce was born from two construction phases in 1885 and 1929, serving as a post office, library, and arts school. With poor integration between the building and its surroundings, most residents are unaware of most of the activities inside: a disconnect that MVRDV seeks to rectify.

Connection. Image © ENGRAM
Connection. Image © ENGRAM

The MVRDV scheme will transform the Place de la Republique into an inviting public space, with a reorganization of the bus network, landscaped pedestrian areas, and the partial re-opening of the cover of the river Vilaine.

Connection. Image © ENGRAM
Connection. Image © ENGRAM

Work to the Palais will include increasing transparency through the replacement of windows with larger panes, while glass storefronts on the ground level will be added to the arcade arches to increase commercial space without detracting from the drama of the original feature.

Connection. Image © ENGRAM
Connection. Image © ENGRAM

Most strikingly, a grand, winding staircase will be added to the center of the exterior façade, offering a tongue-in-cheek reference to the fact that the original building did not contain an elegant foyer centerpiece. The staircase will allow access to a second-floor reception area, setting up a path through the building’s upper levels.

River. Image © ENGRAM
River. Image © ENGRAM

At the eastern end of the building, a timber-constructed extension will imitate the form of the original building while adopting a modern architectural expression. A façade of black textured ceramics and opaque glass references the black slate roof of the Palais, connected to the existing building by a glass gallery that offers permeability at street level.

Rue de Pre Botte. Image © ENGRAM
Rue de Pre Botte. Image © ENGRAM

Not only is Palais du Commerce a local landmark, but its transformation will turn the Place de la République into a popular destination and act as a vital catalyst for its surroundings. Our design approaches this task with an appreciation of the building’s history, but also with an eye towards the future, helping Rennes to achieve its urban vision. The additions that we will make are clearly modern in character, clearly showcasing this design as the latest chapter in the building’s storied history.
- Nathalie de Vries, founding partner of MVRDV

Shops. Image © ENGRAM
Shops. Image © ENGRAM

Through largely “invisible methods” the proposal integrates an extensive program, with basements extended underneath the Place de la Republique, and a bistro contained in the scheme’s central dome. The spaces between different roofs are opened up to create a continuous passage from one end to the other, with gaps covered in glass to maintain the original skyline. In total, the 18,000 square meter scheme will contain new shops, a hotel, coworking space, offices, a LEGO museum, and a school for the kitchen and hotel industry.

Bistro. Image © KREACTION
Bistro. Image © KREACTION

Construction will begin in 2022, with completion expected for 2025.

Last month, the Rotterdam-based firm released images of their dual towers in Taipei, adorned with interactive media facades, along with details of their proposed mixed-use KoolKiel complex, designed to redevelop a post-industrial site in Kiel, Germany.

News via: MVRDV

Location: Rennes, France
Year: 2018
Client: Frey, Engie Avenue
Size and Programme: 18,000 m² - multifunctional complex for working, shopping and recreation
Architect: MVRDV
Principal in charge: Nathalie de Vries
Design Team: Nathalie de Vries, Bertrand Schippan with Antoine Muller, Solène de Bouteiller, Ana Melgarejo Lopez, Aurelien Goepp, Francesco Barone, Quentin Aubry
Images: © ENGRAM
Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)
Co-architect: Bernard Desmoulins
Designer: Mathieu Lehanneur
Light designer: Les Eclaireurs
Mobility advisor: AM Environnement
Engineer
: NOX
Sustainability: ELAN
Innovation advisor: Urbanova
C2C advisor: EPEA

View the complete gallery

About this author
Cite: Niall Patrick Walsh. "MVRDV to Transform Historic Palais du Commerce in Rennes" 12 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911321/mvrdv-to-transform-historic-palais-du-commerce-in-rennes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Shops. Image © ENGRAM

MVRDV 赢得法国雷恩市商业宫殿翻修扩建项目竞赛

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.