the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. Chile
  5. Danae Santibáñez
  6. 2017
  7. Playground Prototype / AEscala

Playground Prototype / AEscala

Playground Prototype / AEscala
Playground Prototype / AEscala, © María González
© María González

© María González © María González © María González © María González + 15

  • Architects

  • Location

    Diego Silva Henríquez 1107, Recoleta, Región Metropolitana, Chile
  • Category

  • Design team

  • AEscala Architects

    Danae Santibáñez, José Tomás Franco
  • AEscala Philosopher and Educator

    María Jesús Montecinos
  • AEscala Psychologist

    Lucas Sánchez
  • Financing

  • Area

    38.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photography

    María González, José Tomás Franco, Courtesy of Danae Santibáñez
  • Beneficiaries

    Escuela Escritora Marcela Paz, Recoleta
  • Builder

    Ramiro Galiano
  • More Specs Less Specs
© María González
© María González

Description by the architects.

A Escala: Children's ethnographic exploration as a design guide in public space

The Fondart project 'A Scale' arises from the initiative to investigate, explore and implement new processes of participatory design in architecture with the aim of involving the users of the construction of their public space.

© María González
© María González

Through a multidisciplinary team formed by two architects and two social scientists linked to research in childhood and education, 6-month ethnographic research was carried out, in order to observe the discourses and practices of children when they relate individually and collectively with the public space in various situations. The observed group was made up of kindergarten children from two mixed public schools in Santiago de Chile, located in La Cisterna and Recoleta commune.

 

Collage. Image Cortesía de Danae Santibáñez
Collage. Image Cortesía de Danae Santibáñez
Axonometric
Axonometric

Marcela Paz School / Recoleta, Santiago de Chile

During the moments of recreation in the Recoleta School, the look and control of the teachers were not perceived with such intensity by the children. Rather, the feeling, from our perspective, was the configuration of a divided and atomized space among teachers and between boys and girls. The teachers almost did not intervene in the student's games, at the same time, the lack of discourse about the presence of adults in the lives of children constantly circulated.

© María González
© María González

The results of the ethnography led to a material proposal that seeks to respond in a particular way to the conditions observed in each of the contexts. For its construction, the use of an initial wooden module of 1.6 x 1.6 meters was proposed, increasing its constructive efficiency and reducing the total cost of interventions. The choice of this module, through its repetition and variation, allows us to deliver two resounding and powerful answers; resulting from the same process (and research methodology), but with completely different configurations and specific to each case.

Plan
Plan

The intervention seeks to integrate teachers and children in a concentrated and protected space, which functions as a free appropriation platform for all its users. The dispersion of games in poor condition is reformulated in a central wooden square that revolves around a sand pit, incorporating benches that seek to involve the teachers at the time of play. In addition, vertical translucent panels are available that virtually close the space, but which in turn connect it with the rest of the patio. This new "core" is crossed by a path that incorporates it into existing games and circulations.

© María González
© María González
Opening. Image © José Tomás Franco
Opening. Image © José Tomás Franco
Opening. Image © José Tomás Franco
Opening. Image © José Tomás Franco

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Playground Prototype / AEscala" [Prototipo de Juego en Recoleta / AEscala] 23 Jan 2019. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/910046/playground-prototype-aescala/> ISSN 0719-8884
© María González

游乐场雏形 Playground Prototype / AEscala

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.