the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. China
  5. SUP Atelier
  6. 2017
  7. Indoor Playground (Doubling as Lecture Hall) of Yueyang County No.3 Middle School / SUP Atelier

Indoor Playground (Doubling as Lecture Hall) of Yueyang County No.3 Middle School / SUP Atelier

  • 23:00 - 27 January, 2019
Indoor Playground (Doubling as Lecture Hall) of Yueyang County No.3 Middle School / SUP Atelier
Indoor Playground (Doubling as Lecture Hall) of Yueyang County No.3 Middle School / SUP Atelier, Full view. Image © Xia Zhi
Full view. Image © Xia Zhi

Birdview. Image © Xia Zhi Eastern facade. Image © Xia Zhi Northwest square. Image © Xia Zhi stairs connecting playground and campus. Image © Xia Zhi + 54

  • Architects

  • Location

    Yueyang District, Hunan, China
  • Category

  • Architects Team

    Yehao Song, Xiaojuan Chen, Dan Xie, Jingfen Sun, Surtoo Bai, Yingnan Chu, Dongchen Han, Haowei Yu
  • Collaborators

    Nan Chen, Hongfeng Fei, Xin Tan
  • Clients

    Yueyang County No.3 Middle School
  • Area

    1368.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

School surrounded by fields. Image © Xia Zhi
School surrounded by fields. Image © Xia Zhi

Text description provided by the architects. The project is located in Yueyang county, Hunan Province in China. In celebration of the 60th anniversary of Yueyang County No.3 Middle School, the client decide to sponsor a new indoor playground doubling as a lecture hall with the purpose of creating better sports space and invigorating the regularly planned campus.

Birdview. Image © Xia Zhi
Birdview. Image © Xia Zhi
Northwest square. Image © Xia Zhi
Northwest square. Image © Xia Zhi

The newly-built indoor playground lies at the southwest corner of the campus, where there’s a altitude difference between the main teaching area and an existing outdoor playground. The difference was bridged merely with a rubble stone retaining wall and some narrow stairs, to the disadvantage of both accessibility and safety.

Birdview from main building. Image © Xia Zhi
Birdview from main building. Image © Xia Zhi
South side garden. Image © Xia Zhi
South side garden. Image © Xia Zhi
Southeast conner. Image © Xia Zhi
Southeast conner. Image © Xia Zhi

Instead of sitting simply at the lower or higher part, the building stretches across the altitude difference rather than rests on the higher or lower part of the site, thus forming a natural link between the main teaching area and the playground.

Exploding diagram
Exploding diagram

The main space of the indoor playground lies at the higher part of the site, facing the main teaching building. Its jagged form has been inspired by the silhouette of Yueyang highlands. The activity space, which lies at the lower part of site can be accessed from the front square through the curved steps, which can serve as grandstands when needed. Sports equipment room, washrooms and the outdoor areas has been designed integrally, forming an intimate space with curved forms and local red bricks.

East facade. Image © Xia Zhi
East facade. Image © Xia Zhi

Yueyang is located in the hot-summer and cold-winter climate zone in China, where the weather is humid and rainy all year round. Natural ventilation and lighting serve as major sustainable strategies to improve thermal comfort and reduce the cost of equipment and maintenance. The integration design approach takes form, space and sustainable strategies into consideration simultaneously.

Sectional perspective diagram
Sectional perspective diagram
Indoor basketball playground. Image © Xia Zhi
Indoor basketball playground. Image © Xia Zhi

A skylight renders the ambience of the rostrum, and the space above the rostrum is heightened to accommodate a rainproof air-vent on the inclined façade wihout mechanical appliances.

Connection of In & out. Image © Xia Zhi
Connection of In & out. Image © Xia Zhi
Connection of In & out. Image © Xia Zhi
Connection of In & out. Image © Xia Zhi

An array of operable doors at the bottom of southern and northern facades can boost natural ventilation, reduce humidity and improve thermal comfort.

South side corridor. Image © Xia Zhi
South side corridor. Image © Xia Zhi

A narrow alley is planned between the campus’s southern wall and buildings along the wall. In summer, the wall’s shade cools the air before it enters the building. Ample skylights on the jagged roof can provide enough natural light even in rainy weathers, while louvers on the jags take away the heat.

roof light. Image © Xia Zhi
roof light. Image © Xia Zhi

Cast-in-situ methods and prefabrications have been both applied in the construction to alleviate the impact on the campus. At the lower part, the rubble stone retaining wall has been extended, while the construction was done through on-site construction with reinforced concrete and red bricks. At the upper part, the main space was built with prefabricated steelwork envelopes and roofs.

stairs connecting playground and campus. Image © Xia Zhi
stairs connecting playground and campus. Image © Xia Zhi
Recreation stairs. Image © Xia Zhi
Recreation stairs. Image © Xia Zhi

The neat work of red bricks, with characteristics of artisan craftsmanship, is designed integrally with industrial building parts, offsetting the monotony of an industrialized building with its sense of artistry and freedom. For instance, ventilation openings on the red brick walls are formed through traditional neat work, and the images of 12 zodiacs emerge on the wall through thoughtfully designed unevenness of the wall.

Toilet and facility room . Image © Xia Zhi
Toilet and facility room . Image © Xia Zhi
Eastern facade. Image © Xia Zhi
Eastern facade. Image © Xia Zhi

The color and pattern of the main building resembles the abstraction of Yueyang’s topography, as well as the distribution of its mountains and waters, providing the students with more fun and interaction through the power of design.

elevation pattern
elevation pattern
Main entrance. Image © Xia Zhi
Main entrance. Image © Xia Zhi

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Indoor Playground (Doubling as Lecture Hall) of Yueyang County No.3 Middle School / SUP Atelier" 27 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909308/indoor-playground-doubling-as-lecture-hall-of-yueyang-county-n-middle-school-sup-atelier/> ISSN 0719-8884
Full view. Image © Xia Zhi

岳阳县第三中学风雨操场兼报告厅 / SUP素朴建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.