the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. China
  5. 1305 STUDIO
  6. 2018
  7. 1305 STUDIO in Shanghai / 1305 STUDIO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

1305 STUDIO in Shanghai / 1305 STUDIO

  • 00:00 - 30 March, 2018
1305 STUDIO in Shanghai / 1305 STUDIO
© Shen-photo
© Shen-photo

© Shen-photo © Shen-photo © Shen-photo © Shen-photo + 42

  • Architects

  • Location

    Changning Qu, Shanghai, China
  • Lead Architects

    Qiang Shen, Zhigang Fu
  • Area

    480.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Shen-photo
© Shen-photo

Text description provided by the architects. The former office of 1305 STUDIO will be pulled down and we found this site near the Zhongshan Park in the Changning District of Shanghai. The site was marked as a garage in the original architectural drawing.

© Shen-photo
© Shen-photo

© Shen-photo
© Shen-photo

We have decided to keep the furniture and materials that were used to decorate the former office when designing the new office. Therefore, there is not much invested in the new office. Most of the furniture and decorative materials are from the former office, which makes the new office much resembles like the former one. Same stuff, different space. Everything can be totally different.

© Shen-photo
© Shen-photo

North Yard
The north wall was self-enclosed before. We found out an abandoned bamboo forest outside the wall when exploring the surroundings. This place was full of garbage because it is a corner pocket in this area. A lot of wild cats showed up here frequently. We decided to pull down this wall, clear all the garbage and straighten up the bamboo forest, and finally create such a scene with better lighting in the office and a yard in the north.

We cleared all the garbage and finally create such a scene. The bamboo forest and the office are in perfect harmony.

© Shen-photo
© Shen-photo
North yard
North yard
© Shen-photo
© Shen-photo

West Yard
The west yard was roofed by glass and became a part of indoor space. The first thing we did after renting this site was to remove the glass roof and make a pool, creating the open space and better indoor lighting.

© Shen-photo
© Shen-photo

Bookshelves
Bookshelves in the former office were moved here. The bookshelves in different shapes are of the same height and length, with the width being either 30 cm or 15 cm. The combination effect can be various. They can be placed anywhere in the space, which changes according to the different combination. Such bookshelves can be moved to the new space easily, with environmentally-protection and practical features.

© Shen-photo
© Shen-photo

© Shen-photo
© Shen-photo

Glass Showcase
The glass showcase was also moved from the former office, which is the abandoned cutoff from a glass factory. We combine the wasted pieces together with a piece of hardware and make them recyclable. The showcase is easy to be taken apart and combined.

© Shen-photo
© Shen-photo

Plants
Mud and wild plants in the yard are from the nearby construction site that was pulled down. The trees are picked up from the neighboring residential quarters when trees inside the quarters were pruned. With wasted plants, such a scene comes into being.

© Shen-photo
© Shen-photo

Wasted plants picked up by us create the scene in front of us for enjoying or taking pictures. There are more wide plants and wasted stones outside the wall neglected or even abandoned by people, just like this garage. It might still be a garage if we were not lucky enough to find it.

© Shen-photo
© Shen-photo

Cite: "1305 STUDIO in Shanghai / 1305 STUDIO" 30 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891170/1305-studio-in-shanghai-1305-studio/> ISSN 0719-8884
© Shen-photo

‘大不一样’的大样上海办公室 / 1305 STUDIO 大样设计