the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. China
  5. schneider+schumacher
  6. 2017
  7. Tianjin Teda School / schneider+schumacher

Tianjin Teda School / schneider+schumacher

  • 19:00 - 21 March, 2018
Tianjin Teda School / schneider+schumacher
Exterior glass wall. Image © arch-exist
Exterior glass wall. Image © arch-exist

Viewing school building from the playground. Image © arch-exist Horizontal component detail. Image © arch-exist Building main entrance. Image © arch-exist Vertical component detail. Image © arch-exist + 31

  • Architects

  • Location

    Tianjin, China
  • Lead Architect

    Michael Schumacher
  • Project Manager

    Nan Wang, Joachim Wendt, Edwin Heimberg
  • Design Team

    Edwin Heimberg, Peichen Pan, Elisabet Aguilar Palau, Xiuyuan Zhang, Luni Lu
  • Area

    62500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Tianjin Architecture Design Institute
  • Clients

    TEDA Administrative Commission Infrastructure Center
  • More Specs Less Specs
Viewing school building from the playground. Image © arch-exist
Viewing school building from the playground. Image © arch-exist

Client’s requirement/Design challenge:
The brief called for two different approaches. The core concept was to replace just some of the existing buildings with new structures, and to revitalise the remaining buildings. In the other concept, the architects were asked to ignore the existing constraints and consider the consequences of erecting a totally new building.
schneider+schumacher’s design concept unites both these approaches by creating a coherent programme for phasing the construction work. The idea won unanimous approval from both the jury and the local politicians and convinced them to rebuild not just a few of the buildings, but the entire school.

Building main entrance. Image © arch-exist
Building main entrance. Image © arch-exist
Design method
Design method
 Gymnasium interior. Image © arch-exist
Gymnasium interior. Image © arch-exist

Designer’s vision:
“A school is not solely a place of learning but also a place of meeting and connecting. Therefor the design of Teda School tries to combine functional elements, like classrooms, through an open and modern 180-metre long hallway.
Like a backbone this hallway links the different parts of the school’s body with each other, as well as giving students a space to interact.”

Corridor section
Corridor section

Project background:
The school’s layout was messy and each functional area was isolated. Children had to walk a long way to reach the canteen, gymnasium and library, etc. Therefor the new design should use a different approach in integrating and connecting all those functional areas.

Interior corridor. Image © arch-exist
Interior corridor. Image © arch-exist

Design concept:
The design comprises a single five-storey building of about 63,000 square metres, with a 180-metre long hallway – the school’s ‘backbone’ – acting as a central element linking all the other key areas. This backbone, aside from its role as circulation space, offers a pleasant, informal area where students will be able to meet and talk. The long hallway links together classrooms for a total of 2,700 students, the school cafeteria, the library, an auditorium for 600 people, and the sports hall, creating a shortcut between the different sections. In keeping with the surrounding urban texture, these elements are clearly expressed as individual volumes.

3F plan
3F plan
Horizontal component detail. Image © arch-exist
Horizontal component detail. Image © arch-exist

On the ground level the hallway runs through the schoolyard, creating a series of open and flexible public spaces.

On upper levels, connecting bridges meander through the red walls of the staircase, alluding to ‘Liu Shang Qu Shui‘, a traditional Chinese story about the collective creation, exchange, and transmission of knowledge and creating an image of interwoven `braids´.  

Vertical component detail. Image © arch-exist
Vertical component detail. Image © arch-exist
Section
Section
Stone facade detail. Image © arch-exist
Stone facade detail. Image © arch-exist

Main materials used:
The elevation’s strict vertical and horizontal glass elements and stone-cladding sets the school visually apart from more typical Chinese school buildings, and the design aims to safeguard the school’s excellent reputation as well as provide a stimulating learning environment for students and teachers.

For the areas of the classroom-building, where lighting is important, the design uses vertical stone strips; for the art-building that has strict requirements for the lighting, it uses horizontal stone strips.

Street corner view. Image © arch-exist
Street corner view. Image © arch-exist

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
schneider+schumacher
Office
Cite: "Tianjin Teda School / schneider+schumacher" 21 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891102/tianjin-teda-school-by-schneider-plus-schumacher/> ISSN 0719-8884
Exterior glass wall. Image © arch-exist

天津泰达一中 / 德国施耐德+舒马赫建筑师事务所