the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Medical Facilities
  4. United States
  5. P-A-T-T-E-R-N-S
  6. 2019
  7. P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility

P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility

P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility
P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility, Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S

An adaptive reuse project by P-A-T-T-E-R-N-S is currently under construction in North Hollywood, California. The project transforms an existing warehouse into a dynamic medical campus with Urgent Care, Elderly Daycare, Surgical Centre, Physical Therapy, Imaging Centre, Medical offices, café and a small shop.

Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S + 14

The project adapts the existing bowstring truss warehouse to create a more integrated relationship with the adjacent concrete office building, as well as generating a public presence on Victory Boulevard. By adding a new basement and mezzanine, the project expands the existing structure from 17,000 square feet to 42,000 square feet of enclosed space, as well as adding over 10,000 square feet of open space.

Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S

The project diagonally slices the original building to create a green public plaza between the new medical facility and the adjacent block, establishing a direct link between the parking lot and the public access on Victory Boulevard. This newly landscaped, open-air area contains outdoor seating, bicycle parking, and a staircase that can be used for communal seating. The diagonal cut also allows a series of medical offices on the mezzanine level to face the open plaza, the terraced crystalline shapes creating a unique spatial configuration. Through the creation of the green plaza, the project prioritises outdoor spaces, natural lighting and human interaction.

Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S

These priorities are also displayed in the project’s four indoor courtyards, which offer doctors and patients natural light and an integration with the outdoors. It also allows for access from the basement directly to the open plaza outside.

Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S

A glass storefront on the ground level also faces the plaza and welcomes visitors through an integration of the indoor and outdoor. This transparent storefront looks directly into the main lobby, in which there is access to the various medical facilities and café. P-A-T-T-E-R-N-S decided not to eliminate the sharp horizontal of the original ‘Valley Foods Market’ sign, instead adapting it to suit the needs of the project. In the architects’ words, it “provides the project with a commanding vertical element and a newfound iconicity that is both integral to the new design and distinctive from its context.”

Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S
Courtesy of P-A-T-T-E-R-N-S

The project is currently under construction and is estimated to be completed in 2019.

  • Architects

  • Principals

    Marcelo Spina, Georgina Huljich (P-A-T-T-E-R-N-S), Jose Herasti (MUTUO)
  • Project Architect

    Daniela Atencio
  • Project Designers

    Dylan Krueger, Carlos Navarro
  • Project Assistants

    Justin Tan, Henry Yang, Laura Baobao, William Patrick Adams, Tom Ferrer, Dan Lu
  • Architect of Record

    Mutuo/Jose Herrasti
  • Structural Engineer

    Matthew Melnyk / Nous Engineering
  • MEP Engineer

    CDME Inc & Abrari Associates
  • Landscape

    Tina Chee Landscape Studio
  • Area

    3737.0 m2
  • Project Year

    2019

News via: P-A-T-T-E-R-N-S.

View the complete gallery

About this office
P-A-T-T-E-R-N-S
Office
Cite: Yiling Shen. "P-A-T-T-E-R-N-S Transforms Warehouse into Dynamic Medical Facility" 09 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888513/p-a-t-t-e-r-n-s-transforms-warehouse-into-dynamic-medical-facility/> ISSN 0719-8884