Dave & Bella Headquarters / LYCS Architecture

Dave & Bella Headquarters / LYCS Architecture

首层通廊. Image © Qingshan Wu中庭之三. Image © Qingshan Wu穿越庭院一角. Image © Qingshan Wu南立面入口. Image © Qingshan Wu+ 15

首层通廊. Image © Qingshan Wu
首层通廊. Image © Qingshan Wu

Layering Matrix: An Architectural Promenade in warehouse-converted office space

From the architects. The new headquarters of Dave & Bella, located in Hangzhou’s Binjiang District, is a multi-purpose office building converted from a warehouse to accommodate the expanding business thanks to the company’s reformative business strategy. The main challenge is to curate an open spatial sequence suitable for mixed programs including general office space and a wide range of auxiliary functions. This project makes a good case in the context of contemporary Chinese urbanization in which the adaptive reuse of outdated warehouses is widely practiced as an urban renewal method.

建筑南侧远眺. Image © Qingshan Wu
建筑南侧远眺. Image © Qingshan Wu

The existing building is a 50m by 50m embroidery-manufacturing warehouse, completed in 2003. Characterized by the long spatial depth and rigid column grid, the conventional factory layout makes the interior under-lit and poorly ventilated, which hurts the versatility of the interior. The design proposes a total reconfiguration of the existing spatial order, maximizing the potential utility of the rigorous legacy structural grid. With the introduction of connecting tissues, LYCS aims to vitalize the linearity of the layout, achieving a versatile work space with plenty of light and air.

Circulation
Circulation

To address the issue of lacking natural lighting, three atriums are introduced to the center of building mass. The atriums are fit into long-span structural bays, making them column-free light courts. LYCS also used full-height glass curtains around the atriums in order to bring more light to the desks, which is instrumental in bringing the lux level to a comfortable standard.

中庭之三. Image © Qingshan Wu
中庭之三. Image © Qingshan Wu

 The introduction of three atriums and interior glass curtains not only light up the building from inside but also establish a progressing spatial order to space. When following the designed circulatory path across the building, one constantly experiences alternating height differences that is signified by layers of glass curtains., which is very much relatable to human scale.

Plan 1/F
Plan 1/F

Such spatial order is further accentuated by a comprehensive circulatory system of ramps, catwalks, and stairs that connect different programs across all levels. This system cuts through a matrix of spaces/programs of diverse spatial qualities, serving not only as the traffic network but also as the apparatus of an architectural promenade, moderating the hierarchy of the established spatial matrix, bringing a perpendicular dimension. It also activates the interior, generally encouraging creativity and exploration.

穿越庭院一角. Image © Qingshan Wu
穿越庭院一角. Image © Qingshan Wu

Full-height windows provide sufficient natural lighting along the perimeter. The angled and protruding window bays lighten the monolithic building mass, adding a little spice to the facade.

南立面入口. Image © Qingshan Wu
南立面入口. Image © Qingshan Wu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:26 Juye Rd, Hangzhou, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dave & Bella Headquarters / LYCS Architecture" [dave&bella 杭州办公总部 / LYCS Architecture] 13 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879414/dave-and-bella-headquarters-lycs-architecture> ISSN 0719-8884
中庭之一. Image © Qingshan Wu

dave&bella 杭州办公总部 / LYCS Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.