the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Healing Through Design - HENN and C.F. Møller's Competition-Winning Hospital for RWTH Aachen

Healing Through Design - HENN and C.F. Møller's Competition-Winning Hospital for RWTH Aachen

Healing Through Design - HENN and C.F. Møller's Competition-Winning Hospital for RWTH Aachen
Healing Through Design - HENN and C.F. Møller's Competition-Winning Hospital for RWTH Aachen, The competition called for the expansion of an existing listed 1970's hospital. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The competition called for the expansion of an existing listed 1970's hospital. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects

HENN and C.F. Møller Architects, of Berlin and Aarhus respectively, have jointly won an international competition to extend the iconic University Hospital RWTH Aachen in Germany. The winning entry, chosen amongst twelve others, responds to RWTH Aachen's existing listed 1970’s hospital with a partially-underground extension embedded in the landscape, seeking to minimize visual impact whilst creating lush green parkland for patients, staff, and the public.

The building's submerged massing allows for rooftop green space. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects The building provides ample natural light despite being partially embedded in the landscape. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects A public entrance features considered views across green parkland. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects The building provides ample natural light despite being partially embedded in the landscape. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects + 10

A public entrance features considered views across green parkland. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
A public entrance features considered views across green parkland. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects

The principles of ‘Healing Architecture’ were central to the design process of HENN + C.F. Møller’s 35,000 square meter scheme. Although large parts of the design are pushed underground, new operation and care facilities have been organized to enjoy extensive natural light, and access to green space. Rising with a sweeping gesture across the landscape, the building’s form creates an inviting, warm, bright public entrance, with carefully-designed views of the rooftop green parkland enabling intuitive wayfinding for patients and visitors.

The building's submerged massing allows for rooftop green space. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The building's submerged massing allows for rooftop green space. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
A sweeping motion across the landscape creates a bright, warm public entrance space. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
A sweeping motion across the landscape creates a bright, warm public entrance space. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects

A considerable addition to Aachen’s healthcare provision, the new extension will include a central surgery with 31 units, a day clinic with four units, and three intensive care units. In the interests of openness and efficiency, a series of specially-designed staff hubs puncture the versatile operations floor, promoting teamwork and inter-staff relations.

The building provides ample natural light despite being partially embedded in the landscape. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The building provides ample natural light despite being partially embedded in the landscape. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The building provides ample natural light despite being partially embedded in the landscape. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The building provides ample natural light despite being partially embedded in the landscape. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects

The award-winning designs are characterized by their functionality, transparency and futuristic design, and are harmoniously integrated into our existing core building said Peter Asché, Commercial Director at University Hospital RWTH Aachen.

A low profile reduces visual impact on the existing listed hospital. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
A low profile reduces visual impact on the existing listed hospital. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The winning proposal forms an extension to the existing listed hospital at RWTH Aachen. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects
The winning proposal forms an extension to the existing listed hospital at RWTH Aachen. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects

News via: C.F. Møller Architects.

HENN Architekten Win Competition for New Building at Europe's Largest Research Campus

HENN Architekten has won a competition to design the new Department of Electrical and Computer Engineering Building for the Technical University of Munich at the Garching research campus, which is Europe's largest research campus. The design features four rectangular buildings encircling a central glass hall envisioned as a beacon and hub to promote interaction among students and academics.

View the complete gallery

About this author
Niall Patrick Walsh
Author
Cite: Niall Patrick Walsh. "Healing Through Design - HENN and C.F. Møller's Competition-Winning Hospital for RWTH Aachen" 08 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868568/healing-through-design-henn-and-cf-mollers-competition-winning-hospital-for-rwth-aachen/> ISSN 0719-8884
Read comments
The competition called for the expansion of an existing listed 1970's hospital. Image Courtesy of HENN + C.F. Møller Architects

治疗式设计 —— HENN 和 C.F. Møller 联合赢得亚琛 RWTH 胜利医院设计竞赛

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.