the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community
  4. Denmark
  5. EFFEKT
  6. 2017
  7. EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub

EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub
EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub, © EFFEKT
© EFFEKT

Copenhagen-based firm EFFEKT has won a competition to design a new Streetmekka in Viborg, Denmark, through the repurposing of an abandoned former windmill factory in the city’s industrial sector. The winning proposal, aims to instill a newfound sense of identity and value into one of the many leftover warehouse buildings, in the form of a new cultural center for street art, sport, and culture. 

The Viborg Municipality and GAME, a Danish street sports NGO, announced that the competition’s purpose was to enable social and cultural change, specifically through empowerment of local youth.

© EFFEKT The skate-bowl. Image © EFFEKT The northern passage - "The Ditch". Image © EFFEKT The central space - "The Street". Image © EFFEKT + 16

The skate-bowl. Image © EFFEKT
The skate-bowl. Image © EFFEKT

An anti-elitist, pop-culture take on a hybrid between a sports facility and a culture house, that is robust enough to stay open to the public 24 hours a day without supervision and where the users are in charge and take initiative - explained the architects. 

With a focus on self-organization and empowerment, the building includes a number of facilities catered to street sports, while workshops, studios, and labs allow for music production.

The northern passage - "The Ditch". Image © EFFEKT
The northern passage - "The Ditch". Image © EFFEKT

Social gathering spaces are woven into the various programs, to enable collective cultural interaction and growth. These are also intended to help newcomers partake in spaces they may not have experienced before.

An element of EFFEKT’s design responds to the introverted nature of the typology of industrial buildings, which were typically constructed from prefabricated concrete panels or corrugated steel in the 1960s.

The central space - "The Street". Image © EFFEKT
The central space - "The Street". Image © EFFEKT

However uninteresting and grey the exterior of these boxes appear, they often contain an impressive interior space of magnificent scale and almost cathedral-like proportions based on a repetitive, neatly arranged structural system. To us this vast space posed the only true value of the building – and we wanted to expose and highlight this to the outside world, said Tue Foged, partner at EFFEKT.

The project’s programmatic organization is based on the notion of an indoor streetscape, by blurring boundaries between the interior space and exterior urban environment, through the translucent envelope continuous activity of street sports, for example.

© EFFEKT
© EFFEKT

We simply removed the facades at both ends of the building and positioned the new functions on both sides of the existing structure, leaving the internal production space intact. This clear and emphatic re-organization also equips the building with a completely new exterior and makes it possible to pull in more daylight through the two new glass façades while improving the connection to the exterior space - explained the architects. 

Local artists are invited to use the building envelope to project and display their work, adding to cultural hub’s constantly evolving character.

© EFFEKT
© EFFEKT

Targeting a broad demographic audience from across a variety of cultural backgrounds, gender, age and interests, our goal was to create an open and welcoming building, lowering the threshold for involvement and engagement. We achieved this by making a transparent building with a clear, well-defined organization perceivable to everyone,” according to Foged.

EFFEKT & karres+brands Win Competition to Transform Industrial Wasteland Into Vibrant Urban District in Roskilde

  • Architects

  • Collaborators

    BOGL, Rambøll, Thomas Andersen A/S
  • Area

    4000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

Learn more about the project here.

News via: EFFEKT.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
EFFEKT
Office
Cite: Osman Bari. "EFFEKT's Winning Proposal Converts Abandoned Warehouse Into Cultural Hub" 23 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803711/effekts-winning-proposal-converts-abandoned-warehouse-into-cultural-hub/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© EFFEKT

EFFEKT 把废弃仓库转为文化中心的获胜方案