the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Infrastructure
  4. Denmark
  5. Johansen Skovsted Arkitekter
  6. 2015
  7. Skjern River Pump Stations / Johansen Skovsted Arkitekter

Skjern River Pump Stations / Johansen Skovsted Arkitekter

  • 05:00 - 9 January, 2017
Skjern River Pump Stations / Johansen Skovsted Arkitekter
Skjern River Pump Stations / Johansen Skovsted Arkitekter, © Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

© Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander + 37

  • Collaborators

    Søren Johansen, Sebastian Skovsted, Laura Boelskifte, Phoebe Cowen In collaboration with: Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS
  • Engineer

    Ingeniørgruppen Vestjylland ApS
  • Contractor

    Hansen & Larsen A/S
  • Client

    Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Project funded by

    Realdania - Stedet Tæller, and LAG-Ringkøbing-Skjern
  • More Specs Less Specs
© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

Text description provided by the architects. The project is a conversion of three pump stations originally constructed in the late 1960s in connection with the large land reclamation project where Skjern River was straightened out. A large number of environmental problems were associated with this alignment of the river, leading to the river being restored to its original run in 2002. In this way a vast and rich natural area reappeared with many visitors.

Site Plan
Site Plan

The original pump stations contained underground water chambers, large halls for the pumps, storage rooms and high voltage rooms. The original pumps in the pump hall were essentially taken out of operation and there has been established a new type of pumps located in the underground water chambers. In this way, the upper part of the building was no longer in use. A framework for the new life of the area has been provided with the rebuilding and extension of the over ground parts of the three pump stations, in the form of exhibition spaces, indoor and outdoor viewpoints to look out over the landscape, rooms for different kinds of events, and accessibility for disabled.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander
Section
Section
© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

Generally, the original pump stations are detailed alike but different in size and shape. In the same way the new additions to the three pump stations are both the same and different. The extensions and the new interior building elements are mainly simple wooden constructions and reiterate the dimensions and rhythm of the original pump stations’ concrete relief. This creates a direct link between the old structure and the new, while adding a new material and another texture that is pleasing to the touch. With this detail, the cladding and the main structure become one, reducing the complexity of the building, which is reflected in the budget as well as the final expression.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander
Section
Section
© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

Myhrwold and Rasmussen engineered the original pump stations to be unsentimental and raw in their materiality, and the vertical relief of the concrete façades reminds us of the surrounding ploughed furrows of the fields, and profiles of the soil that control the run of the river. In the conversion of the three pump stations the aim has been that the individual pump stations would still appear as a united whole, to challenge their massive and heavy character and enhance their figure in the landscape, and to add a human scale and materiality.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The project exemplifies how the transformation of ”the negative heritage” can fill the purpose of mediating between a repressed past and contemporary life.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Skjern River Pump Stations / Johansen Skovsted Arkitekter" 09 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802948/skjern-river-pump-stations-johansen-skovsted-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Rasmus Norlander

丹麦Skjern河泵站 / Johansen Skovsted Arkitekter