the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks

Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks

Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks
Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks, Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture

Erik Giudice Architecture has released its proposal for a transit station at Södra Munksjön, in Jönköping, Sweden, a design that was created as an entry for the station area ideas competition, which recruited four firms to create a new station as a part of the area’s larger expansion plan. 

Based on the idea of connecting the city and its surrounding nature, the station proposal utilizes light and a playful wooden canopy structure to create a portal from Jönköping to Munksjön, a lake on its opposite side. The “matchstick” structure of the station additionally pays homage to the city’s past as Tändsticksstaden, a famous matchstick capital of Sweden.

Courtesy of Erik Giudice Architecture Courtesy of Erik Giudice Architecture Courtesy of Erik Giudice Architecture Courtesy of Erik Giudice Architecture + 12

Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture

Using a combination of wood and polycarbonate panels, the structure will provide partial shade, as well as views over the surrounding lakes and forests, for its travelers.

Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture

Transparency and openness helps sunlight reach below the cover and onto the platforms and other areas, ensuring that all areas of the station have access to light with entrance areas on all sides, making the spaces above as well as below the viaduct feel safe and secure for all users - described the architects. 

Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture

Conceptualized as a “living room in the forest,” the project is “green” not only in its use of materials but also in its incorporation of nature. Local tree species like ash, pine, and oak will be planted in areas of the station where the canopy dips down and is anchored into the streets.

Furthermore, the polycarbonate portions of the canopy will feature solar panels on the south side of the building, and rainwater will be harvested and reused in planted areas on site.

Courtesy of Erik Giudice Architecture
Courtesy of Erik Giudice Architecture

The use of wood and curbed, creates irregular surfaces helping to absorb and diffuse noise from the train and other traffic and adds to a more peaceful atmosphere, a place where people are invited to linger and relax - said the architects. 

Long, circular ramps will guide visitors to the upper level of the station, where they can walk and take in views of the lakes, forest, and city.

The lower level of the station will host a number of different uses including ticket offices, shops, cafes and restaurants. It is where other modes of transportation connect with and within the train station. It has been designed to favour easy access for all users and a good flow of both pedestrian and motorized traffic in and around the station through the use of wide sidewalks, large entrance areas and transparency which offers excellent visual orientation.

News via Erik Giudice Architecture.

View the complete gallery

Cite: Sabrina Santos. "Erik Giudice Architecture Releases Proposal for Sustainable Transit Station Inspired by Matchsticks" 21 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795601/erik-giudice-architecture-releases-proposal-for-sustainable-transit-station-inspired-by-matchsticks/> ISSN 0719-8884
Read comments
Courtesy of Erik Giudice Architecture

Erik Giudice Architecture发布以火柴棍为灵感设计的可持续性发展的交通换乘站方案