the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Perkins Eastman Update SOM-Designed Laboratory at the University of Chicago

Perkins Eastman Update SOM-Designed Laboratory at the University of Chicago

Perkins Eastman Update SOM-Designed Laboratory at the University of Chicago
Perkins Eastman Update SOM-Designed Laboratory at the University of Chicago, Southwest Facade After. Image Courtesy of Perkins Eastman
Southwest Facade After. Image Courtesy of Perkins Eastman

Perkins Eastman has released plans for a two-story expansion and redesign of the SOM-designed Laboratory for Astrophysics and Space Research at the University of Chicago campus in Chicago, Illinois. Construction on the 63,500 square foot building has just begun, and once completed, will serve as the renewed home of the University’s Department of Physics. The addition and renovation will create a new physics hub on campus that will allow students of different sub-disciplines to collaborate under the same roof for the first time.

Soutwest Facade Before. Image Courtesy of Perkins Eastman Northwest Facade After. Image Courtesy of Perkins Eastman Northwest Facade Before. Image Courtesy of Perkins Eastman Aerial Perspective After. Image Courtesy of Perkins Eastman + 6

Soutwest Facade Before. Image Courtesy of Perkins Eastman
Soutwest Facade Before. Image Courtesy of Perkins Eastman

The original cast-in-place concrete structure was designed by SOM in 1964 and featured a symmetrical floor plan and a storefront glass facade system that wrapped around the entire building. Perkins Eastman’s plan will update the building’s aesthetic with a contemporary steel-hung glass system and stacked bond stone walls, complementing the clean lines of the SOM design. At the base, the existing building will remain visible.

“In addition to bringing into modern use an existing campus building, the new LASR building will contribute to the University’s vibrant North Science Quadrangle and create a strong and mature building befitting the quality and caliber of intellectual pursuits by the Department of Physics,” says Jerry R. Walleck, Managing Principal of Perkins Eastman’s Chicago office and Principal-in-Charge of the project.

Northwest Facade After. Image Courtesy of Perkins Eastman
Northwest Facade After. Image Courtesy of Perkins Eastman
Northwest Facade Before. Image Courtesy of Perkins Eastman
Northwest Facade Before. Image Courtesy of Perkins Eastman

The addition will feature new offices and collaborative spaces along the building’s interior perimeter, allowing corridors to be filled with daylight, while light-sensitive laboratories will be located in the basement and interior of the building. The two largest gathering spaces will be featured prominently on the facade: a cantilevered seminar room will provide unobstructed interior space capable of accommodating large groups of people, and a double-height commons will connect to an outdoor roof terrace and offer views of the campus Quad.

Aerial Perspective After. Image Courtesy of Perkins Eastman
Aerial Perspective After. Image Courtesy of Perkins Eastman
Aerial Perspective Before. Image Courtesy of Perkins Eastman
Aerial Perspective Before. Image Courtesy of Perkins Eastman

The building has been designed to reach LEED silver metrics, taking advantage of natural light sources and employing treated glass to reduce the need for artificial lighting while reducing solar gain. Heating a cooling will be provided through overhead hydronic beams to treat the air more efficiently than in traditional forced air systems.

The building is expected to be completed summer 2017.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Perkins Eastman
Office
Cite: Patrick Lynch. "Perkins Eastman Update SOM-Designed Laboratory at the University of Chicago" 22 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791910/perkins-eastman-update-som-designed-laboratory-at-the-university-of-chicago/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments