the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Georges Batzios Architects Propose Cultural Center Made Entirely of Straw

Georges Batzios Architects Propose Cultural Center Made Entirely of Straw

Georges Batzios Architects Propose Cultural Center Made Entirely of Straw
Georges Batzios Architects Propose Cultural Center Made Entirely of Straw , Courtesy of Georges Batzios Architects
Courtesy of Georges Batzios Architects

A proposal from George Batzios Architects for the Konaki Averof Cultural Center in Greece uses a cutting edge, sustainable approach to revive a deeply historical site. The design intertwines elements of architecture and agriculture to refit an existing structure with reference to the Thessalian plains on which it lies. The new architecture recreates the existing envelopes with straw cladding, regenerating the "golden environment" which defined the place in the late 19th century.

The structure is scattered among the ruins of buildings in the Thessalian plains, a vast site that once functioned as the granary of the Greek territory and beyond. Georges Batzios propose that the historical architecture cannot simply be reinterpreted as a copy, as the landscape has evolved to the extent that the original architecture is no longer functional. The urban life that existed there has become superseded by the growing urbanization of nearby Larissa, and the vibrancy of the existing structures has faded.

Courtesy of Georges Batzios Architects
Courtesy of Georges Batzios Architects

The architects propose that the unique characteristics of Konaki Averof are invigorated by combining the qualities of the old with the capability of modern construction technology. The context and the addition relate dominantly through materiality, enabling the refitting of the building to revitalize "the site, not only the artifact."

Courtesy of Georges Batzios Architects
Courtesy of Georges Batzios Architects

The Thessalian land traditionally bore golden wheat crops, which is directly translated into the evolved building's primary material: straw. The exposed straw is compressed and forms the entire outer skin of the building. This construction technique, developed in Northern Europe, is here used to this extent for the first time. The material's insulation capabilities are able to reduce 95% of the building's energy needs, creating a passive thermal environment. Visually, it presents a golden glow, reinstating the lost color and texture of the plains.

Courtesy of Georges Batzios Architects
Courtesy of Georges Batzios Architects

The main area of the building contains two levels; the ground floor, which houses the functionality of the building, and the attic, which becomes the "social playground." The two are rationalized in completely different ways, the first a clear segregation of programmatic elements and the latter a public open space, able to be used freely.

Courtesy of Georges Batzios Architects
Courtesy of Georges Batzios Architects

The proposition was developed as a response to the Konaki Averof Cultural Center Competition, in which Georges Batzios received second place.

News via Georges Batzios Architects

View the complete gallery

About this office
Cite: Lauren Crockett. "Georges Batzios Architects Propose Cultural Center Made Entirely of Straw " 30 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790296/georges-batzios-architects-propose-cultural-center-made-entirely-of-straw/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Georges Batzios Architects

Georges Batzios Architects事务所提出完全由干草建成的文化中心

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.