Burntwood School / Allford Hall Monaghan Morris

Burntwood School / Allford Hall Monaghan Morris

© Timothy Soar © Timothy Soar © Timothy Soar © Timothy Soar + 32

  • Stakeholders:Burntwood School & Wandsworth Children’s Services
  • Contractor, Project Manager, Quantity Surveyor, Cdm Coordinator:Lend Lease
  • Structural Engineer:Buro Happold
  • Civil Engineer:Buro Happold
  • M&E Engineer:Mott MacDonald Fulcrum
  • Acoustic And Security Consultant:Mott MacDonald Fulcrum
  • Landscape Architect:Kinnear Landscape Architects
  • Ecology Consultant:The Ecology Consultancy
  • Environmental Designer:Morag Mysercough / Studio Myerscough
  • Planning Consultant:Nathaniel Lichfield and Partners
  • Party Wall Surveyor:Anstey Horne
  • Ff&E:Smart FFE
  • Approved Inspector:Butler & Young Approved Inspectors
  • Access Consultant:David Bonnett Associates
  • Fire Consultant:Tenos Fire Engineering
  • Ict Consultant:Civica Ltd
  • Catering Consultant:Design Catering Equipment Ltd
  • City:London
More SpecsLess Specs
© Timothy Soar
© Timothy Soar

Text description provided by the architects. The transformation of Burntwood School pieces together a 1950’s modernist education campus for 2000 pupils and 200 staff in south-west London. Within an existing mature landscape, six new buildings-as-pavilions develop the heritage of the existing, orchestrating a system of bespoke constructional components to bring both efficiency and delight.

© Timothy Soar
© Timothy Soar
Floor Plan
Floor Plan
© Timothy Soar
© Timothy Soar

The new buildings – four 4-storey teaching pavilions, a new sports hall and a new performing arts building – are placed amongst a number of retained buildings (including two by Sir Leslie Martin) to form a complete and coherent campus, with lawns, squares and a central pedestrian spine. Within each pavilion, classrooms and ancillary accommodation are arranged along a central corridor with voids and double-height spaces at each end to increase natural daylight and make connections to the exterior.

© Timothy Soar
© Timothy Soar

The regularity of each plan is followed through to the elevation with faceted precast concrete panels that correspond to a 7.5 metre structural and classroom module; a development of the prefabricated façade work seen at Dagenham Park Church of England School.

© Timothy Soar
© Timothy Soar

Originally published on August 07, 2015

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:London, UK

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Burntwood School / Allford Hall Monaghan Morris" 06 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/771424/burntwood-school-allford-hall-monaghan-morris> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Rob Parrish

本特伍德学校 / Allford Hall Monaghan Morris

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.