the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Canada
  5. Patkau Architects
  6. 1995
  7. AD Classics: Strawberry Vale Elementary School / Patkau Architects

AD Classics: Strawberry Vale Elementary School / Patkau Architects

AD Classics: Strawberry Vale Elementary School / Patkau Architects
AD Classics: Strawberry Vale Elementary School / Patkau Architects, © Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

In the struggle against the homogenizing forces of an increasingly globalized architectural culture, the particularized interventions of Patkau Architects in the Canadian southwest proffer a means of resistance, grounded in the immediacy of context and the sacrosanctity of nature. Combining local material palettes with a rich tectonic vocabulary that borrows from the diverging currents of modernity and vernacular practice, the firm’s projects are dynamic and eminently sui generis, the results of an inspired pursuit at the nexus of regionalism, technology, and critical theory.

A brise soleil overhangs the front entrance and administrative offices. Image © Patkau Architects / James Dow
A brise soleil overhangs the front entrance and administrative offices. Image © Patkau Architects / James Dow

Standing on the outskirts of Victoria, British Columbia, the timber-clad Strawberry Vale Elementary School is emblematic of Patkau Architects’ philosophy. Completed in 1995, the school's situation next to a prominent geological rift, coupled with its loving attention to surrounding indigenous flora, allows the architecture to guide the occupant's focus toward a local natural history that long precedes the Patkaus’ intervention. Broad windows open into outdoor seams within the building, visually and spatially connecting the innermost areas directly to the outdoors. In cultivating this geospatial awareness, the school reflects the architects' concern for the unique characteristics of the land and people affected by the building. This also allows the building to play an active pedagogical role in the school, encouraging the students' engagement with nature and the environment.

© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

Of course, for all Strawberry Vale's ability to divert attention to the site, the dazzling architecture is  an inescapably commanding presence. Like the gradual geological forces that helped create Vancouver Island’s rocky outcrops, the architectural tectonics of the school channel an analogous series of dramatic, subductive events. Plates – or in this case, tectonic planes – gently but firmly push against one another, buckling upward to form a mountainous, geomorphic topography. Dynamic and irregular, the roofline disguises in its pitch a timber truss structure, fusing traditional construction techniques and distinctive creative bravado.

© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

The apex of this contour is the segmented circulatory and mechanical spine that meanders across the site, dividing the school into its various functions. The gymnasium, library, administrative offices, and entrance are located to the north of this corridor where the school adjoins the community. To the south side, abutting the woodlands, educational “pods” of four classrooms each branch off from the corridor and spectacularly interpenetrate the site’s natural rocky outcrops. These clusters create small academic communities within the school and the gaps in between allow light to penetrate into the hallway.

Cross-section through classroom, corridor, and library. Image © Patkau Architects
Cross-section through classroom, corridor, and library. Image © Patkau Architects
Model of the circulation and mechanical corridor. Image © Patkau Architects / James Dow
Model of the circulation and mechanical corridor. Image © Patkau Architects / James Dow

Particularly in its interiors, the school is a tectonic treasure trove. Flying beams, truncated planes, and exposed mechanics collide in artful complexity. Surfaces are unadorned but formally intricate, articulated with the naked rawness of a material palette consisting largely of native lumber, metal, and glass. Thoughtfully scaled elements and enclosures create an intimate atmosphere for occupants of all sizes. For the mesmerized students who gather between its jagged walls, the architecture is an unending source of wonder and adventure, playful yet sophisticated in its richness.

Ramp and stairs in the corridor leading up to the library. Image © Patkau Architects / James Dow
Ramp and stairs in the corridor leading up to the library. Image © Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

The architecture's visual and spatial connections compliment sustainable strategies that both preach and practice a respect for the environment. The orientation of the school maximizes sunlight intake during school hours and allows it to take on passive heat during the cold seasons. Clerestory windows and skylights flood the deepest parts of the interiors with solar energy, which is optimized by reflective interior spaces. [1] Building materials were carefully selected to reduce embodied energy, primarily by using those that could be found locally. And with particular conscientiousness toward the uniqueness of its site, drainage systems naturally filter excess water with plants and return the clean runoff to the adjacent shallow marsh. [2]

The classrooms prioritize a direct visual connection with site's spectacular geology. Image © Patkau Architects / James Dow
The classrooms prioritize a direct visual connection with site's spectacular geology. Image © Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

In a 1996 lecture given in Jerusalem, Patricia Patkau, one of the firm's co-founders, explained how this sensitivity to its local particularities strives to counter contemporary challenges of meaning. "Our practice acknowledges that architecture is part of a complex at once affecting and affected by the world, that it is a part of a dynamic changing condition, and that its measure lies in that relationship... It remains the architect's role to discover alternate ways of 'thinking' construction, establishing relational conditions, tracing an empathetic response to the things we build, rendering architecture a necessary act, one that is essential to the maintenance of cognition and meaning." [3]

© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

Speaking on the relationship between building and nature, she describes how this approach informs Strawberry Vale's dialogue with the environment: "An important consequence of this attitude is that architecture is not viewed as something distinct from the natural world. Just as the forces of nature act upon building, we, through building amplified by technology, work upon nature."

Outdoor spaces inserted between classroom "pods" spreads natural light throughout the interior . Image © Patkau Architects / James Dow
Outdoor spaces inserted between classroom "pods" spreads natural light throughout the interior . Image © Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow
© Patkau Architects / James Dow

[1] Patkau Architects. “Strawberry Vale School.” Last accessed 13 May 2015.

[2] Patkau, John. “Patkau Architects: Investigations Into the Particular.” Journal of the International Institute, Vol. 3, Iss. 2, Winter 1996. Last accessed 14 July 2015.

[3] Patkau, Patricia. Lecture. Transcribed in Technology, Place & Architecture: The Jerusalem Seminar in Architecture. Kenneth Frampton, ed. Rizzoli: United States, 1998, pp. 94-111.

  • Architects

  • Location

    4109 Rosedale Ave.
  • Design Team

    Grace Cheung, Michael Cunningham, Michael Kothke, Tim Newton, John Patkau, Patricia Patkau, David Shone, Peter Suter, Allan Teramura, John Wall, Jacqueline Wang
  • Project Year

    1995
  • Photographs

View the complete gallery

About this office
Patkau Architects
Office
Cite: David Langdon. "AD Classics: Strawberry Vale Elementary School / Patkau Architects" 03 Aug 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/767947/ad-classics-strawberry-vale-elementary-school-patkau-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Patkau Architects / James Dow

AD 经典: 加拿大草莓谷小学 / Patkau Architects