the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Zoo
  4. Chile
  5. CARREÑO SARTORI Arquitectos
  6. 2009
  7. Zoo Nursery / Carreño Sartori Arquitectos

Zoo Nursery / Carreño Sartori Arquitectos

  • 00:00 - 8 July, 2010
Zoo Nursery / Carreño Sartori Arquitectos
Zoo Nursery / Carreño Sartori Arquitectos, © Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

© Marcos Mendizabal © Marcos Mendizabal © Marcos Mendizabal © Marcos Mendizabal + 33

  • Architects

    Mario Carreño Zunino, Piera Sartori del Campo
  • Location

    Camino Carlos Reed, Providencia, Región Metropolitana, Chile
  • Collaborator

    Pamela Jarpa Rosa
  • Structural Engineering

    Ingevsa ltda.
  • Electrical Engineering

    ICG S.A.
  • Services

    Patricio Vega Vásquez
  • Zoo Technical Consultant

    Equipo Zoológico Nacional
  • Contractor

    Constructora Arquios Ltda.
  • Area

    63.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. Santiago Metropolitan Park covers an area of 722 ha. at San Cristobal Hill. Inside the park, the 5,6 ha. Zoo was founded at 1925. This historical condition involves a question of some complexity: the difficulties of space for animals are opposed to the virtue in their location, close to the city in a slope with a strong natural character and an open view of Santiago. The policy followed so far has been to improve the general conditions of the existing Zoo location, developing various infrastructure and management projects.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

In this context, we`ve designed a series of buildings: Management Building, Veterinary Hospital and Nursery. In all three projects, different uses run simultaneously. This divergence is solved constructively with concrete basements and upper floors of light structure, where different uses are listed.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

The relationship between time and place transforms the different places in of a sort of a built organism, structured by a general path that works as the largest element, which has received a series of constructions and watching balconies that are the tour of the Zoo.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

The three-dimensional condition of the hill determinates the whole complex, which generates a series of mismatches.

The three buildings are thought as a prosthesis system for this mismatched organism, including always a new course of ramps or stairs, which adds to the existing road, opens latent space possibilities.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

NURSERY

The Nursery is a building where mammals will be raised at first level, and cold rain forest amphibians at the top level. The temperatures of each compartment, five in total, must be independently controlled.

A three-dimensional corner of the slope -as we have understood the place- is taken up by a tower building set in a very small interstitial site. The design and construction process are thought without touching the existing stone walls facing the visitor route.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

This vertical vacuum start at level 0.00 m. opened to the south and ends in another level opened to the east at 5.40 m. Currently there is a delay of one minute in the climbing road course between both soils. The building adds an internal service staircase, generating a trail system. Once up, you see where you come from and look to the city. The built volume therefore takes care of these views.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal

The idea was to preserve an open place, so the building clears it, based on a buried work space and keeping the distant view of the hillside, the road and city.

The insulation thickness is shown by the steel structure and the layer of spaced timber will shade and ventilate the body of the building, which eventually will be covered by plants.

© Marcos Mendizabal
© Marcos Mendizabal
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Zoo Nursery / Carreño Sartori Arquitectos" 08 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/67789/zoo-nursery-carreno-sartori-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Marcos Mendizabal

动物托儿所 /Carreño Sartori Arquitectos