the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United Kingdom
  5. Broadway Malyan
  6. 2014
  7. Waitrose, Chester / Broadway Malyan

Waitrose, Chester / Broadway Malyan

  • 05:00 - 15 June, 2015
Waitrose, Chester / Broadway Malyan
Waitrose, Chester / Broadway Malyan, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner © Edmund Sumner © Edmund Sumner © Graeme Cooper + 21

  • Structural Engineer

    Bingham Davies
  • Landscape

    Broadway Malyan
  • Structural Engineers

    Fairhurst
  • Client

    John Lewis Partnership
  • Form of contract and/or procurement

    Design and Build
  • M&E consultant

    Synergy
  • Quantity surveyor

    EC Harris
  • Planning supervisor

    HOW Planning
  • Main contractor

    BARR Holdings
  • More Specs Less Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. Waitrose is a commercial development located on a key arterial route into Chester City Centre. The scheme, designed by Broadway Malyan’s Liverpool director, Matt Brook, comprises a new flagship Waitrose store together with a fully integrated public realm including a new pedestrian bridge across the canal.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The project’s ability to blend seamlessly with the surrounding urban terrain is about understanding that the key to good supermarket design is the promotion of place - and integral to this is the importance of sensitive scaling, well-considered geometry and thoughtful materiality.

First Floor Plan
First Floor Plan

The building and public realm are designed as part of asouthern gateway to the Chester Business Quarter, which also includes, on the opposite side of the canal, an additional Matt Brook design, the fully consented mixed-use development incorporating Chester’s Grade II listed shot tower* and former leadworks.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The supermarket’s massing sits within an elegant colonnade configuration that unifies the entire scheme, giving it a strong civic presence. Active frontages along its three principal facades engage with the surrounding area. This is particularly evident on its south elevation where a series of flexible retail units animate the streetscape along Boughton Road. 

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

On the west elevation, the building’s public realm presents itself as a sloped walkway that runs in parallel with the travelator hall. This allows the lower level car parking to be concealed, while providing level access to the new footbridge that links directly with the shot tower development and the wider Chester Central masterplan.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The specific alignment of the supermarket and the adjoining walkway, moreover, importantly enhance views of the shot tower from Boughton Road, thus providing this historic structure with a new urban purpose as a way-finding device for the train station and the Chester Business Quarter.

© Graeme Cooper
© Graeme Cooper

The building’s contextual credentials are further enriched by the bronze metal cladding, coupled with the expressed structural elements that reference the industrial heritage of the site. In addition, the strong, natural colour of the weathered bronze complements the brick used in the neighbouring buildings.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

From a tectonic standpoint, the Waitrose store is articulated as a steel frame construction with the first floor constructed from pre-cast hollow core concrete planks topped with a structural concrete screed. The colonnade and primary structural elements expressed on the exterior of the building are set out on a 7.9m structural grid and clad in sheet bronze, with the main elevations being clad in either perforated bronze sheets or glazed with a curtain wall capped with perforated bronze vertical fins. Both are set out vertically on a 1.128m grid sub-module of the primary structural grid.

North Elevation
North Elevation

From the outset, the project was committed to reducing the energy demands of the building. The design and orientation of the travelator hall, on the west elevation, for example, allow it to passively heat the store; while the use of perforated bronze fins, attached to the glazed curtain wall mullions, provides solar shading during the most intense periods of direct sunlight, so reducing the demand on the air conditioning system. Furthermore, the abundance of natural daylight to the main public entrance lobbies and travelator hall reduces the requirement for artificial lighting during the day.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Detailed planning consent was obtained in October 2012 following extensive collaboration with the local planning authority. Construction began in March 2014 and was completed, on schedule, by Barr Construction in November 2014. The clients for the project were the John Lewis Partnership. Waitrose comprises a 2,756m² net sales store area, 432m² additional retail space, and 196 car park spaces. 

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Waitrose, Chester / Broadway Malyan" 15 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/642016/mann-island-broadway-malyan-2/> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

切斯特Waitrose超市旗舰店 / Broadway Malyan

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.