the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Vietnam
  5. Kiến Trúc O
  6. 2015
  7. Layerscape / Kiến Trúc O

Layerscape / Kiến Trúc O

  • 19:00 - 9 June, 2015
Layerscape / Kiến Trúc O
Layerscape / Kiến Trúc O, © Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 19

  • Architects

    Kiến Trúc O
  • Location

    Da Nang, Da Nang, Vietnam
  • Design Team

    Đàm Huỳnh Quốc Vũ, Lê An Ni, Trần Minh Tuyến, Thái Thanh Xuân, Lê Hồng Đức
  • Area

    1025.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Contractor

    Thành Quân JSC
  • Client

    Vietnam American Steel Corporation
  • Design

    2013
  • Site Area

    1833 sqm
  • More Specs Less Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. The point to create architecture is to provide a habitable space for one to dwell within nature. The boundaries between man-made environment and nature must be in a coherent symbiosis. One must embrace the other and vice versa. The core principle of this project is to provide multiple transitional layers from inside out and outside in to achieve a soft and light spatial transparency. This spatial emergence is cultivated by deep understanding of local architecture, skillful composition of geometrical planes to create functional spaces with view and access in related to indoor and outdoor gardens. Thus, the boundaries exist in a dimension drawn by a blur line between inside, outside, man-made and nature. 

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Layerscape is a series of fluctuating layers of space engaged in a horizontal dimension, at which point work in a mutual cooperation in order to achieve a harmonious relationship that satisfy human needs and stimulate coexistence between human and the natural ecology. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Dedicated to a steel manufacturer, the office locates in an industrial park, one of the many in Da Nang, Vietnam. The city is classified within the tropical monsoon climate, with an average humidity of 75%(weather base: historical weather 2014). The year is divided into two seasons: typhoon & wet from September to March, with an average rainfall 2044mm and highest wind speed 14m/s, dry season last from April to August with highest temperature reaching 41° c.

Floor Plan
Floor Plan

In additional, prior the design team engagement with its client, the site already has a design correspond to typical office building in industrial parks throughout the country, let alone the cost to build is too high, risky, no green space and does not respond to any local climatic conditions. The master plan for this plot includes existing factory plant and future expansion, which will utilize the empty site behind the dining room.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The architect approach design issues with intentions to localize the architecture, break the typical office building typology, reduce cost, and fulfill programmatic needs within a constrained construction site while staying true to the core principle.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Juxtapose against the industrial setting, the architecture emerges not as an office building but an escape space for both white and blue collars. It filters noises, visual eyesores, all the hustling bustling of labor works, and what is left is just one’s selfness blended with nature. This sense of space is often found in traditional local house throughout the region; such example includes the well-known Hoi An row house. A typical house usually consists of open space at front, middle, and back of the house to facilitate cross ventilation and promote a positive connection to the environment.

Section
Section

The team understood this principle and implements it very subtle. The building is wrapped with a system of perforated metal screen, glazing, and a planted buffer zone to differentiate the “escape space” from the factory. Programmatic spaces are shifted slightly to form a large indoor garden, and create multiple alternating layers of spaces, connected by a covered corridor. There are no clear boundaries between the office environment and nature, thus anyone can establish a connection to nature visually, bodily, and spiritually. One can take a short stroll along the interior corridor, encounter the indoor landscape, witness the contrast between light and shadow, and occasionally the dripping rain, while moving about to another space. Light dapple through punctures on the roof, makes its way thought space, and reveal the passage of time. The localized architecture appeals not only to the eyes of the dwellers but also tingle their other senses, thus becoming aware of their oneness with nature. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Layerscape / Kiến Trúc O" 09 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/639758/layerscape-kien-truc-o/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hiroyuki Oki

层景 / Kiến Trúc O